ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Τριπλασιάστηκαν οι τίγρεις στο Νεπάλ- Ανησυχία για τις επιθέσεις σε ανθρώπους

Οι τίγρεις στο Νεπάλ αυξάνονται αλλα οι επιθέσεις σε ανθρώπους προκαλούν ανησυχία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο πληθυσμός των τίγρεων στο Νεπάλ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα σε 12 χρόνια, αλλά οι ανησυχίες για το κόστος σε ανθρώπινες ζωές εντείνονται, μετά την αύξηση των θανατηφόρων επιθέσεων.

Από 121 το 2010, ο πληθυσμός των τίγρεων της Βεγγάλης στο Νεπάλ έχει αυξηθεί σε 355, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Sher Bahadur Deuba, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Τίγρης που γιορτάζεται σήμερα στη χώρα.

Οι οικολόγοι απότισαν φόρο τιμής στην επιτυχία του Νεπάλ να βοηθήσει το ζώο να αναρρώσει μέσω της καταστολής της λαθροθηρίας, της επέκτασης των εθνικών πάρκων και της δημιουργίας διαδρόμων άγριας ζωής με τη γειτονική Ινδία.

Σημειώνεται δε, ότι το Νεπάλ είναι η πρώτη από τις 13 χώρες με πληθυσμό από τα άγρια ζώα που ενημέρωσε τα στοιχεία του πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική Ρωσία, τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αξιολογήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες διατήρησης για την προστασία της τίγρης.

Το 2010, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τον πληθυσμό των άγριων τίγρεων στον κόσμο μέχρι το επόμενο κινεζικό έτος της τίγρης, δηλαδή φέτος. Οι αριθμοί έφτασαν στο ιστορικό χαμηλό των 3.200 το 2010, ενώ πριν από έναν αιώνα ήταν περίπου 100.000.

Αλλά στο Νεπάλ, δεκάδες πρόσφατες επιθέσεις τίγρης σε ανθρώπους οδήγησαν ορισμένους να πουν ότι οι κοινότητες που ζουν κοντά σε προστατευμένες περιοχές πληρώνουν υψηλό τίμημα για την διατήρηση του ζώου.

Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν 104 επιθέσεις σε προστατευόμενες περιοχές και σκοτώθηκαν 62 άνθρωποι, σύμφωνα με την Kathmandu Post. Τα θύματα δέχονταν συχνά επίθεση ενώ μαζεύουν καυσόξυλα, βοσκούν τα ζώα τους ή ψάχνουν για τροφή στο δάσος.

Ο Shiv Raj Bhatta, διευθυντής προγράμματος διατήρησης στο WWF Νεπάλ, είπε ότι η αύξηση του αριθμού των τίγρεων είνα μεν καλά νέα ,αλλά προειδοποιεί ότι η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο της ανάκαμψης του πληθυσμού του άγριου ζώου, με το οποίο ο άνθρωπος θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει.

«Οι άνθρωποι βλέπουν και συναντούν πλέον τίγρεις παντού, έτσι οι περιπτώσεις σύγκρουσης τίγρης-ανθρώπου αυξάνονται. Αυτό δείχνει ότι ο πληθυσμός των τίγρεων είναι σχεδόν στο μέγιστο επίπεδο στο Νεπάλ. Είμαστε μια μικρή χώρα. Αυτή η αύξηση είναι μια νέα πρόκληση για την κυβέρνηση. Τώρα πρέπει να δείξουμε ότι τίγρεις και οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρχουν», είπε.

Ο αριθμός των 355 τίγρεων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή είναι κοντά στην εκτιμώμενη χωρητικότητα του Νεπάλ έως και 400 κατά μήκος του συμπλέγματος Chitwan-Parsa, ένα τοπίο στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στην Ινδία και το Νεπάλ που είναι πλούσιο σε άγρια ​​ζωή.

Λόγω της κλιματικής κρίσης, όμως ο πληθυσμός των τίγρεων του Νεπάλ επεκτείνεται επίσης βορειότερα σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Ο Mayukh Chatterjee, μέλος της ομάδας ειδικών για τις επιθέσεις και τη συνύπαρξη ανθρώπινης και άγριας ζωής της IUCN, είπε ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την αύξηση του πληθυσμού των τίγρεων δεν περιορίζονται στο Νεπάλ και οι κυβερνήσεις με πληθυσμό τίγρεων οφείλουν να διαχειριστούν προσεκτικά την κατάσταση.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 80% των επιθέσεων είναι τυχαίες συναντήσεις όπου οι τίγρεις έχουν ενοχληθεί ή κάποιες νεαρές τίγρεις βλέπουν τους ανθρώπους ως θήραμα. Οι περιπτώσεις ανθρωποφαγίας είναι γύρω στο 1%.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση αφήνει τους Ευρωπαίους αγρότες ευάλωτους στην ακροδεξιά, προειδοποιούν ακτιβιστές

Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, αισθάνονται παραμελημένοι από την κοινωνία και τη μεταρρύθμιση των πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM
Έρευνα-ορόσημο για τα δέντρα: Το 38% όλων των ειδών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Περιβάλλον / Το 38% απ' όλα τα δέντρα του κόσμου κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ανησυχητικά ευρήματα έγιναν από τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, την οργάνωση που από το 1948 δημοσιεύει τη «κόκκινη» λίστα με τα είδη ζώων που απειλούνται από εξαφάνιση
LIFO NEWSROOM