WWF: Μαζικοί εκβρασμοί ζιφιών στην Κέρκυρα -ΥΠΕΝ: Διασώθηκαν δύο

Κέρκυρα: Επιτυχής διάσωση για δύο ραμφοφάλαινες στα δυτικά του νησιού Facebook Twitter
Φωτ.: StartmediaCorfu/Βασίλης Αριλλας
0

Για μαζικούς εκβρασμούς ζιφιών (Ziphius cavirostris) στην περιοχή της Κέρκυρας κάνει λόγο η WWF μετά και τον σημερινό εντοπισμό δύο θηλαστικών στην περιοχή.

Σε ανάρτησή της η περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει ότι στην περιοχή πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σεισμικές διαδικασίες για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτού αερίου.

Καλεί δε, την κυβέρνηση να αναστείλει τώρα τις εργασίες αυτές μέχρι να εξακριβωθούν πλήρως τα αίτια των θλιβερών περιστατικών των μαζικών εκβρασμών των θηλαστικών.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της, στις 8 Φεβρουαρίου η WWF Ελλάς μαζί με άλλες 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις, επισημαίνει συγκεκριμένες προτεραιότητες για την προστασία της άγριας ζωής των ελληνικών θαλασσών.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε σήμερα την επιτυχή επιχείρηση διάσωσης δύο φαλαινών (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκαν το πρωί στα ρηχά δυο δυτικών ακτών της Κέρκυρας.

Σε σχετική ανάρτησή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει πως, ο πρώτος ζιφιός εκβράστηκε στην ακτή του Αρίλλα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και οδηγήθηκε πολύ σύντομα στα βαθιά με τη συνδρομή των εθελοντών διασωστών και των περίοικων που εντόπισαν το θαλάσσιο θηλαστικό.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στον απεγκλωβισμό του θηλαστικού από το βραχώδες τμήμα της ακτής του Αγίου Γόρδιου, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Με κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλασσίων Θηλαστικών «Αρίων», που εξέτασαν τα ζώο και έκαναν αιματοληψία για να ακολουθήσει η ανάλυση των δειγμάτων από τους κτηνιάτρους του εργαστηρίου του ΑΠΘ.

Μετά από πολύωρη προσπάθεια, οι κτηνίατροι υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του  Α.Π.Θ., Αναστασίας Κομνηνού, με τη βοήθεια ντόπιων δυτών και εθελοντών, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν και τον δεύτερο ζιφιό, ο οποίος επέστρεψε στα βαθιά νερά.

Το Λιμεναρχείο Κέρκυρας κλήθηκε σε αυξημένη επαγρύπνηση και εντατικές περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση επαναπροσάραξης των δύο θηλαστικών ή προσάραξης άλλων στις ακτές του νησιού, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινωνεί με τη Διευθύντρια  Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM