Τις τελευταίες 24 ώρες δεκάδες χώρες ανακοίνωσαν τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών ως απάντηση στην υπόθεση της δηλητηρίασης του πράκτορα Σκριπάλ.
Η Ελλάδα δεν το έκανε και η στάση της απασχολεί το άρθρο του Bloomberg που κάνει σχετική αναφορά και σχολιάζει ποιοι ήταν αυτοί που δεν θέλησαν να βγουν απέναντι από τον Πούτιν.
«Υπάρχουν και τα 10 κράτη της ΕΕ που δεν απέλασαν κανένα. Δεν υπάρχουν μεγάλες οικονομίες μεταξύ τους, και χώρες όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο ή η Κύπρος έχουν μια καλή δικαιολογία για να μην συμμετάσχουν: οι πρεσβείες της Μόσχας δεν διαθέτουν πολυπληθές προσωπικό και κάτι τέτοιο θα έβλαπτε σοβαρά την εκπροσώπησή τους», αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο χαρακτηρίζει την απάντηση «αδύναμη» στο σύνολό της.
«Ωστόσο, χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να επιδείξουν κάποια αλληλεγγύη. Αλλά, αποφάσισαν να υπογράψουν μια σκληρή δήλωση στη σύνοδο κορυφής και αυτό ήταν όπως φαίνεται το μόνο που ήθελαν να κάνουν. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα, από την πλευρά τους, αποφάσισαν να μην κάνουν τίποτα μέχρι να υπάρξουν περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ», σημειώνει το Bloomberg.
«Είναι μια παράδοξη κατάσταση. Η σαφής απροθυμία να αντιμετωπιστεί η Ρωσία με οποιοδήποτε ουσιαστικό τρόπο δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν να κυνηγήσουν τον Πούτιν. Δεν θέλουν πραγματικά να πιστέψουν ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από τη δηλητηρίαση . Απλά, είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν την πιο προφανή εξήγηση για την επίθεση: ότι ήταν μία προκλητική ρωσική επιχείρηση για να τιμωρηθεί ένας προδότης και να δοκιμαστεί η απάντηση της Δύσης σε μία ακόμη κατάφωρη παραβίαση γραπτών και άγραφων κανόνων. Και η έλλειψη διάθεσης για σύγκρουση με τον Πούτιν αποκλείει μια σοβαρή απάντηση. Η ΕΕ πρέπει να ψηφίσει ομόφωνα για κυρώσεις και αυτή η ομοφωνία απλά δεν υπάρχει», καταλήγει το δημοσίευμα.
σχόλια