Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ την κρίσιμη διετία της περιόδου (από 7 Μαρτίου 2010), κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι δεν έδειξε την απαιτούμενη διαπραγματευτική πυγμή απέναντι σε μια Ευρώπη, που τότε ήταν απολύτως ανέτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.
Ο Ρουμελιώτης υποστηρίζει ότι ο Παπανδρέου έπρεπε ήδη από την άνοιξη του 2010 να συμμαχήσει με τον Στρος Καν του ΔΝΤ και να απαιτήσει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, απειλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες (που διαφωνούσαν) ακόμη και με χρεοκοπία της χώρας.
Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΔΝΤ
Ο κ.Ρουμελιώτης θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η ΕΚΤ θα υποχωρούσαν μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, διότι διακρατούσαν ελληνικά ομόλογα ύψους 76 δισ ευρώ και δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κατάρρευση όλης της Ευρωζώνης αν χρεοκοπούσε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησε, σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, το ΔΝΤ ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους Ευρωπαίους ηγέτες, με σκοπό τη λήψη βοήθειας μέσω των κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή, μέσα από τους προϋπολογισμούς των εταίρων μας.
Τελικώς η Ελλάδα «αυτοπαγιδεύτηκε», καθώς οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι ήταν αρχικά εντελώς αρνητικοί στη συμμετοχή του ΔΝΤ, θεώρησαν ότι τα ποσά για την Ελλάδα ήταν τεράστια και ότι θα ήταν καλό στην προσπάθεια αυτή να συνδράμει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΤΟ ΔΝΤ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - με εμπιστευτικό έγγραφο που απέστειλε στις 25 Μαρτίου του 2010 – ότι το ελληνικό χρέος είναι «δυσβάσταχτο» και ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα σταματήσουν την ανοδική πορεία του χρέους, το οποίο θα αυξάνονταν πάνω από το 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2013.
Είχε επίσης προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι δεν θα πρέπει η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει σε στενά χρονικά πλαίσια και ότι θα πρέπει να δοθούν τουλάχιστον 5 χρόνια στην Ελλάδα, ώστε να μην «σκοτωθεί» η ανάπτυξη.
Εάν είχε γίνει τότε το κούρεμα του χρέους, θα μπορούσε η Ελλάδα να είχε κερδίσει περισσότερο χρόνο για τη δημοσιονομική της προσαρμογή, ενώ και τα μέτρα ίσως ήταν λιγότερο επώδυνα, σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη.
«Δεν δείξαμε την απαραίτητη διαπραγματευτική πυγμή, ώστε να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμφέροντα της χώρα μας, απέναντι στο λόμπι των ξένων τραπεζών», καταλήγει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
«Και βεβαίως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προστάτεψαν τα εθνικά τους συμφέροντα, δηλαδή τα συμφέροντα των τραπεζών τους και καλά κάνανε», τονίζει.
Θα έπρεπε η Ελλάδα να επιμείνει στην αναδιάρθρωση και να συμμαχήσει με τον Στρος Καν και να απειλήσει με χρεοκοπία, καθώς θα έχανε κυρίως η Ευρώπη, αλλά υποστηρίζει ότι η τότε κυβέρνηση απέρριψε η ίδια τελικά το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης, όπως είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά του ΔΝΤ.
σχόλια