H απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να καρατομήσει τα έξι από τα επτά μέλη του Δ.Σ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πλην του προέδρου, προκάλεσε έκπληξη αλλά και σοβαρά ερωτηματικά. Ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη για να επιτευχθεί η ομαλή συνεργασία του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ με τα μέλη του Δ.Σ. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, προσωπικός φίλος και επιλογή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δεν είχε καλές σχέσεις με τα μέλη της Αρχής από την ίδρυση της κιόλας τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε αυτή την υπόθεση που θυμίζει «Γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής», υπάρχει μια πολύ σοβαρή καταγγελία στην «Ελευθεροτυπία» από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΖΩΉ Γεωργαντά. Η κυρία Γεωργαντά αποκαλύπτει ότι «το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας».
Η καθηγήτρια δηλώνει στην «Ελευθεροτυπία» ότι το έλλειμμα είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο έλλειμμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και να παρθούν σκληρά μέτρα. «Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%». Σύμφωνα με την καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι «μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη «γενική κυβέρνηση» (σ.σ Ελευθεροτυπίας-στενός δημόσιος τομέας και πλευρές του ευρύτερου) ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς που εξελίσσεται τώρα η εφεδρεία». Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat, δηλώνει η κυρία Γεωργαντά. «Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν στα πρακτικά. Ο Πρόεδρος της Αρχής μας απάντησε ότι «στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ», επί λέξει», λέει η καθηγήτρια στην εφημερίδα.
Η κυρία Γεωργαντά καταγγέλλει ακόμη, μυστηριώδη επιχείρηση εξαναγκασμού σε παραίτηση, μελών της Επιτροπής.
Όπως και να έχουν τα πράγματα με τις "εριδες' εμτός της Επιτροπής, η καταγγελία είναι σοβαρότατη και χρειάζεται, όπως επισημαίνει και η «Ελευθεροτυπία», παρέμβαση σε υψηλό επίπεδο για να δοθούν απαντήσεις σε μια υπόθεση που αφορά το πιο σημαντικό ζήτημα των τελευταίων δεκαετιών.. Παρέμβαση πολιτική αλλά και δικαστική.