Μήνυμα Μακρόν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία

Μήνυμα Μακρόν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Κοινή ευρωπαϊκή θέση σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο θα επιδιωχθεί στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και οικοδεσπότης της επταμερούς συνάντησης στην Κορσική, Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους. 

Ο Μακρόν τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου πως Γαλλία και Γερμανία εργάζονται για συντονισμένη δράση αλλυλεγγύης προς την Ελλάδα, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν άστεγοι την Τετάρτη μετά τις φωτιές που κατέστραψαν το υπερ-συνωστισμένο ΚΥΤ της Μόριας. 

Οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα λόγω πληθώρας ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγεια, όπου η Άγκυρα βρίσκεται σε σύγκρουση με Ελλάδα και Κύπρο.

Για τους πρόσφυγες 

Σύμφωνα με τον Μακρόν, Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται πάνω σε μια κοινή πρόταση για να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που έχουν μείνει άστεγοι μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας. 

"Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση" με τη Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σχολίασε ο Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική, όπου θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επιθυμούν να "υποβάλλουμε μια πρόταση (...) και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς".

"Οι φρικτές εικόνες, η φρικτή πραγματικότητα" σημαίνει ότι "πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών", τόνισε ο Μακρόν.

Υπενθυμίζεται πως πριν την έναρξη της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, με βασικό θέμα την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την αγορά αεροσκαφών Rafale και γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού.

Ελλάδα και Κύπρος προσδοκούν και ένα ισχυρό σήμα αλληλεγγύης και στήριξης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr, το προσχέδιο της τρισέλιδης κοινής Διακήρυξης των Μεσογειακών κρατών – μελών της Ένωσης, που είχε στα χέρια της έως αργά χθες βράδυ η ελληνική πλευρά, εμπεριείχε μεταξύ άλλων πολύ θετικές, όσο και υποστηρικτικές αναφορές για τα δίκαια Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας με ανοιχτή πάντα την προοπτική οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM