Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων καταθέτει σήμερα ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης.
Ο κ. Ρουμπάτης υπήρξε διοικητής της υπηρεσίας από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.
Πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο κ. Ρουμπάτης, μέχρι στιγμής φέρεται να υποστήριξε ότι η επισύνδεση βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είπε επίσης πως το υλικό του φακέλου Ανδρουλάκη καταστράφηκε, αλλά οι σημειώσεις από τις συνακροάσεις πρέπει να υπάρχουν.
Παράλληλα, τόνισε ότι κανένας υπάλληλος της ΕΥΠ δεν θα κατέστρεφε έναν φάκελο παρακολούθησης αν δεν είχε ξεκάθαρη εντολή για αυτό.
Στη συνέχεια, ο κ. Ρουμπάτης αναμένεται να ερωτηθεί για παρακολουθήσεις επί εποχής του που αφορούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: τον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα και τον δικηγόρο Σπύρο Σαγιά, ο οποίος είχε διατελέσει στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Κατά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Ρουμπάτης είχε απαντήσει πως είχε γίνει έμμεση ακρόαση αυτών των προσώπων καθώς παρακολουθούνταν επιχειρηματίες για την υπόθεση της Οξιάς και της επένδυσης του Κατάρ στο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Στο πλαίσιο αυτό, «έπεσαν πάνω στους κυρίους Σαγιά και Πιτσιόρλα», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.
Παρά ταύτα, εχθές ο Θεόδωρος Δραβίλας, διοικητής της ΕΥΠ επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (2012-2015) είχε διαψεύσει ότι επί των ημερών του παρακολουθούνταν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως και κανένα πολιτικό πρόσωπο, συμπληρώνοντας ότι «δεν του είχε ζητηθεί κάτι ανάλογο».
Σημειώνεται ότι στον σημερινό κατάλογο των μαρτύρων βρίσκεται και ο Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από διοικητής της ΕΥΠ μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.