Το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού εισπνέει επικίνδυνο αέρα

Το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού εισπνέει επικίνδυνο αέρα Facebook Twitter
EPA
0

Το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού εισπνέει αέρα με πολύ επικίνδυνους ρύπους για την ανθρώπινη υγεία, όπως καταδεικνύεται σε νέα, διεθνή έρευνα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου για τις Επιπτώσεις στην Υγεία, οι φτωχότερες τάξεις των αναπτυσσόμενων κρατών είναι εκείνες που επιβαρύνονται περισσότερο από την τοξική μόλυνση της ατμόσφαιρας, καθώς οι χώρες αυτές πιέζονται να αναπτύξουν τη βιομηχανία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν επαρκώς το πρόβλημα.

Εκτός από τις μεγαλουπόλεις των αναπτυσσόμενων χωρών όμως, δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους και στις αγροτικές περιοχές, όπου ο κίνδυνος είναι επίσης αυξημένος από την εκτεταμένη καύση στερεών καυσίμων (ξύλα κλπ).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κακή διατροφή και το κάπνισμα.

Οι ερευνητές υπολογίζουν πως η έκθεση σε επιμολυσμένο αέρα ευθύνεται για τουλάχιστον έξι εκατομμύρια θανάτους μέσα στο 2017, αυξάνοντας τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανακοπής, καρκίνου των πνευμόνων και χρόνιας πνευμονοπάθειας.

Οι μισοί και πλέον από τους «νεκρούς της ατμόσφαιρας» καταγράφηκαν στην Κίνα και την Ινδία, χώρες με επικίνδυνα υψηλούς ρύπους στις βιομηχανικές τους ζώνες αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα τους.

Εκτός όμως από τους «αναπτυξιακούς ρύπους» εξίσου ολέθριοι αποδείχτηκαν και οι «ρύποι λόγω φτώχειας» αφού περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναγκάζονται ακόμα να καίνε κάρβουνα και μορφές βιομάζας, μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, για να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες όπως η θέρμανση και το μαγείρεμα της τροφής τους.

Ο αντιπρόεδρος του ινστιτούτου, Μπομπ ο' Κιφ, παρατηρεί πως το κενό μεταξύ των επιβαρυμένων χωρών και των πιο «καθαρών» διαρκώς μεγαλώνει.

Την ίδια ώρα που οι αναπτυγμένες χώρες στρέφονται συντονισμένα σε φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, οι αναπτυσσόμενες χώρες στηρίζονται ολοένα και περισσότερο στις παλιές ρυπογόνες τακτικές που επιδεινώνουν συνεχώς την κατάστασή τους, καθώς προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τech & Science / Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τα δεδομένα μελέτης επέτρεψαν στους ερευνητές να αποσυνδέσουν την επίδραση του θηλασμού στο μικροβίωμα του βρέφους από μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων
LIFO NEWSROOM
Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Τech & Science / Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι ανώμαλες θέσεις των κρατήρων πρόσκρουσης, τα συντρίμμια μετεωριτών σε ιζηματογενή πετρώματα, τα τσουνάμι και η σύντομη έκθεση μετεωριτών σε διαστημική ακτινοβολία σχετίζονται
LIFO NEWSROOM
Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Διεθνή / Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Η εφαρμογή θα εμποδίζει τους εφήβους να βλέπουν ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο - Οι γονείς θα βλέπουν σε ποιους λογαριασμούς στέλνει μηνύματα το παιδί τους - Οι έφηβοι θα λαμβάνουν επίσης μια ειδοποίηση για έξοδο από την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά χρήσης κάθε μέρα
LIFO NEWSROOM
Ατλάντα: Τα βαγόνια του μετρό μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλια και θαλάσσιες χελώνες

Τech & Science / Ατλάντα: Βαγόνια τρένων μετατράπηκαν σε υφάλους για κοράλλια και θαλάσσιες χελώνες

«Ο τεχνητός ύφαλος φαίνεται υπέροχος και μας ενθαρρύνει η ποσότητα της ανάπτυξης των κοραλλιών και της δραστηριότητας της θαλάσσιας άγριας ζωής», δήλωσε ο Κάμερον Μπρίντον, θαλάσσιος βιολόγος
LIFO NEWSROOM