«Αέριο Γέλιου» από τις αρχαίες δεξαμενές του παγωμένου πέρμαφροστ θα απελευθερωθεί όσο ο πλανήτης θερμαίνεται

«Αέριο Γέλιου» από τις αρχαίες δεξαμενές του παγωμένου πέρμαφροστ θα απελευθερωθεί όσο ο πλανήτης θερμαίνεται Facebook Twitter
0

Το υποξείδιο του αζώτου (Ν2Ο), το κύριο συστατικό του «αέριου γέλιου», λειτουργεί ως κάτι περισσότερο από παράγοντας που ενεργεί επί του νευρικού συστήµατος. Είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, 300 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαρρεύσει από τις αρχαίες δεξαμενές κάτω από το μόνιμα παγωμένο έδαφος γνωστό και ως πέρμαφροστ (permafrost).

Μια ομάδα ερευνητών από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία ανέλυσε 16 παγωμένα δείγματα από τη Φινλανδική Λαπωνία και αφού τα έλιωσε σε ένα εξειδικευμένο θάλαμο θέρμανσης στο εργαστήριο μελέτησε τι είδους στοιχεία θα περιλαμβάνει η εκπομπή αερίων αν επέλθει αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, αποκαλύπτει ότι υποξείδιο του αζώτου θα μπορούσε να προκύψει από περισσότερο από το ένα τέταρτο των επιφανειών της Αρκτικής.

Θα υπάρξει μια πενταπλάσια αύξηση της ποσότητάς του που θα απελευθερωθεί σε σύγκριση με τη μέση εποχιακή κατά την απόψυξη του ανώτατου τμήματος. Οι εκπομπές θα ήταν τόσο υψηλές που θα αντιστοιχούσαν σε εκείνες των τροπικών δασών, τα οποία είναι οι υψηλότεροι ρυπαντές του οξειδίου του αζώτου.

Στην πραγματικότητα, λόγω της αλλαγής του κλίματος στην περιοχή, υπάρχουν ήδη "hotspots" που απελευθερώνουν το φυσικό αέριο με πολύ υψηλότερο ρυθμό από ό, τι αναμενόταν. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να αναλύσουν πρώτα το N20, καθώς συνήθως δεν θεωρείται απειλή σε σχέση με το μεθάνιο και το CO2.

«Συνήθως οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου από τα εδάφη της Αρκτικής θεωρούνταν αμελητέες, βασικά επειδή η περιεκτικότητα σε άζωτο - το υπόστρωμα για την παραγωγή Ν2Ο - είναι μάλλον χαμηλή ή ο ρυθμός παραγωγής είναι χαμηλός λόγω του ψυχρού κλίματος», δήλωσε η Carolina Voigt, Από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

Μια άλλη ανησυχία που προέκυψε από τη μελέτη είναι η έλλειψη βλάστησης στην Αρκτική, κάτι που σημαίνει πως η απουσία φυτών που απορροφούν το οξείδιο του αζώτου, θα το στείλει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα.

«Τα φυτά απορροφούν άζωτο από το επιφανειακό έδαφος, έτσι ώστε να μειώσουν την ποσότητα αζώτου που είναι διαθέσιμη για την παραγωγή Ν2Ο στο προφίλ του εδάφους και είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση των εκπομπών Ν20», ανέφερε η κ. Voigt.

Ενώ η ανάπτυξη των επιφανειακών φυτών μειώνει τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου κατά 90%, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το πέρμαφροστ που καλύπτεται από φυτά θα μπορούσε να συμβάλει ακόμη και σε "μικρές αλλά σημαντικές" αλλαγές.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσο υγρότερο είναι το πέρμαφροστ, τόσο το λιγότερο N20 απελευθερώνεται.

«Έτσι οι μελλοντικές εκπομπές N2O στην Αρκτική πιθανότατα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αναπτυχθούν η βλάστηση και οι συνθήκες υγρασίας στο μέλλον», ανέφερε η μελέτη.

Με πληροφορίες από quartz.com

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM