Αύριο ο πλανήτης Άρης θα πλησιάσει τη Γη στο κοντινότερο σημείο των τελευταίων ετών

Αύριο ο πλανήτης Άρης θα πλησιάσει τη Γη στο κοντινότερο σημείο των τελευταίων ετών Facebook Twitter
EPA
0

Την Τρίτη 31 Ιουλίου, ο πλανήτης Άρης θα πλησιάσει τη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά (μετά το 2003) και θα είναι ο φωτεινότερος των τελευταίων 15 ετών.

Τόσο κοντινός και τόσο φωτεινός ο Άρης θα εμφανιστεί ξανά στους γήινους παρατηρητές το 2035.


Ο 'Αρης και η Γη κινούνται με ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο σε διαφορετικές αποστάσεις από το άστρο μας και με διαφορετικές ταχύτητες.

Όμως κάθε περίπου δύο χρόνια, οι δύο γειτονικοί πλανήτες και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται, με τη Γη στη μέση, σε ένα φαινόμενο που λέγεται «αντίθεση» στην αστρονομία.

Φέτος η αντίθεση αυτή συνέβη στις 27 Ιουλίου, την ίδια μέρα με τη μεγαλύτερη ολική έκλειψη Σελήνης για αυτόν τον αιώνα.


Ο 'Αρης θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη στις 10:50 ώρα Ελλάδας.

Εκείνο το λεπτό, ο πλανήτης, που θα λάμπει στον ουρανό με μια πορτοκαλί-κόκκινη απόχρωση, θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 57,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.


Όμως, παρά την ευθυγράμμιση, δεν θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 2003, όταν ο «κόκκινος πλανήτης» απείχε μόνο 55,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Το «πλανητικό ραντεβού» του 2003 ήταν η πιο μικρή απόσταση εδώ και σχεδόν 60.000 χρόνια, ένα ρεκόρ που δεν θα καταρριφθεί έως τις 28 Αυγούστου 2287 - σύμφωνα τουλάχιστονς με τους υπολογισμούς της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).


Αντίθετα, όταν ο Άρης ευθυγραμμίζεται με τη Γη με τον Ήλιο ανάμεσά τους, τότε βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τη Γη, περίπου στα 401 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η μέση απόσταση μεταξύ Γης-Άρη είναι 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα (ο Ήλιος απέχει από τη Γη 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα κατά μέσο όρο). 


Επειδή ο Άρης βρίσκεται μακρύτερα από τον Ήλιο από ό,τι η Γη, χρειάζεται περίπου δύο γήινα χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά (η διάρκεια του έτους του) γύρω από το μοναδικό άστρο του ηλιακού μας συστήματος.

Για περίπου δύο μήνες, μεταξύ 7 Ιουλίου και 7 Σεπτεμβρίου, ο Άρης θα λάμπει πιο έντονα από ό,τι ο Δίας στον ουρανό της Γης και θα είναι αυτός -και όχι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος- το τέταρτο φωτεινότερο αντικείμενο μετά τον Ήλιο, τη Σελήνη και την Αφροδίτη.

Ο Άρης, ο οποίος έχει περίπου το μισό μέγεθος της Γης και βρίσκεται πολύ μακρύτερα από ό,τι το φεγγάρι μας, θα φαίνεται στον ουρανό περίπου 75 φορές μικρότερος σε σχέση με τη Σελήνη.


H NASA και οι άλλες διαστημικές υπηρεσίες εκτοξεύουν περίπου ανά διετία τις διαστημικές αποστολές τους, όταν ο 'Αρης πλησιάζει πολύ τη Γη, ώστε το ταξίδι να είναι πιο σύντομο. Έτσι, τα ρόβερ Opportunity και Spirit εκτοξεύθηκαν το 2003, ο αρειανός δορυφόρος MRO το 2005 και το Mars Phoenix Lander το 2007.


Η επόμενη προσέγγιση Άρη-Γης θα γίνει τον Οκτώβριο 2020 και η επόμενη πολύ κοντινή αντίθεση των δύο πλανητών το Σεπτέμβριο 2035.

Αυτή την εποχή, ο 'Αρης βρίσκεται εν μέσω μιας τεράστιας αμμοθύελλας που έχει καλύψει σχεδόν όλο τον πλανήτη και έχει βυθίσει στη σιωπή το αμερικανικό ρόβερ Opportunity, το οποίο μπορεί να μην ξανακουσθεί μετά από αυτή την περιπέτεια, τη δυσκολότερη κατά την 14ετή αποστολή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM