Οι παίκτες του Minecraft μπορούν πλέον να μπουν σε μια ψηφιακή «βιβλιοθήκη» και να διαβάσουν δημοσιεύματα που έχουν λογοκριθεί ή που οι δημοσιογράφοι τα «πλήρωσαν» μέχρι και με τη ζωή τους.
Στο δημοφιλές video game, που έχει 145 εκατομμύρια παίκτες τον μήνα, δημιουργήθηκε μια βιβλιοθήκη στην οποία μπορεί να διαβάσει κανείς δουλειά δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν, φυλακίστηκαν, ή εξορίστηκαν από κυβερνήσεις.
Αυτό το «παραθυράκι» χρησιμοποίησε η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα», για να δώσει στους νέους πρόσβαση σε «απαγορευμένα» κείμενα. Ανάμεσά τους άρθρα του Τζαμάλ Κασόγκι, του Σαουδάραβα δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης, μπορεί να βρει κανείς ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χαβιέ Βαλντέζ. Ο Μεξικανός, που είχε ιδρύσει την εφημερίδα Riodoce η οποία ασχολούνταν κυρίως με το έγκλημα και τη διαφθορά, δολοφονήθηκε από ενόπλους το 2017. Ακόμη, υπάρχουν κείμενα του εξόριστου Βιετναμέζου δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μπλόγκερ Νγκούγιεν Βαν Ντάι, όπως και άρθρα από ιστοσελίδες που έχουν μπλοκαριστεί στη Ρωσία και την Αίγυπτο.
Τα κείμενα είναι διαθέσιμα στα αγγλικά αλλά και στη γλώσσα που είχαν δημοσιευθεί αρχικά. Μπορεί να τα διαβάσει ο οποιοσδήποτε, αλλά όχι να τροποποιήσει το περιεχόμενό τους. Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε πριν από 3 μήνες και χρειάστηκαν 250 ώρες σχεδιασμού και «κατασκευής», ενώ εμπλουτίζεται με νέα κείμενα.
«Σε πολλές χώρες blog, εφημερίδες και ιστοσελίδες λογοκρίνονται. Δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και φοβούνται για τη ζωή τους. Τέτοια λογοκρισία επιτρέπει πολλοί νέοι να μεγαλώνουν σε συστήματα με σχεδόν καμία πρόσβαση σε ανεξάρτητα ΜΜΕ», ανέφεραν οι «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα».
«Οι απόψεις τους χειραγωγούνται από κυβερνητικές καμπάνιες παραπληροφόρησης. Αλλά παρότι οι νέοι σε αυτές τις χώρες κάνουν ότι και στον υπόλοιπο κόσμο: παίζουν video games», σημείωσαν ακόμη, εξηγώντας γιατί η οργάνωση αξιοποίησε αυτό το «παραθυράκι».
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια