Έκκληση ΠΟΥ στην Κίνα: «Μοιραστείτε τα δεδομένα για την προέλευση του Covid»

Έκκληση ΠΟΥ στην Κίνα: «Μοιραστείτε τα δεδομένα για την προέλευση του Covid» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την έξαρση της πανδημίας του Covid-19 στη Γιουχάν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε την Κίνα να μοιραστεί τα δεδομένα σχετικά με την προέλευση της.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα να μοιραστεί τα δεδομένα και να παράσχει πρόσβαση ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε την προέλευση της Covid-19. Πρόκειται για ηθικό και επιστημονικό καθήκον. Χωρίς διαφάνεια και συνεργασία μεταξύ των χωρών, ο κόσμος δεν μπορεί να προετοιμαστεί επαρκώς για μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες ή να τις αποτρέψει» ανέφερε ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός μεταφέρθηκε με φυσικό τρόπο από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά υπάρχουν ακόμη υποψίες ότι ο ιός διέρρευσε από ένα εργαστήριο στην πόλη Γιουχάν.

Η Κίνα, η οποία στο παρελθόν έχει απορρίψει σθεναρά τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο, δεν απάντησε στην ανακοίνωση του ΠΟΥ, η οποία εκδόθηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου. Τον Σεπτέμβριο, μια ομάδα επιστημόνων δήλωσε πως ήταν «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας» ότι η πανδημία του Covid ξεκίνησε από μολυσμένα ζώα τα οποία πωλήθηκαν σε μια αγορά και όχι από διαρροή σε εργαστήριο.

Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά την ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων που συλλέχθηκαν από τη Γιουχάν τον Ιανουάριο του 2020.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ κάνει αναφορά στις πρώτες ημέρες μετά την εμφάνιση του Covid, καθώς ο πλανήτης παρακολούθησε την εξέλιξη του από τοπικό φαινόμενο σε παγκόσμια κρίση.

«Πριν από πέντε χρόνια, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, το Γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα έλαβε μία αναφορά της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας της Γιουχάν σχετικά με κρούσματα ''ιογενούς πνευμονίας''», ανέφερε ο οργανισμός.

«Τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, η Covid-19 αναστάτωσε τη ζωή μας και τον κόσμο μας» έγραψε στην ανακοίνωση του ο ΠΟΥ.

Στις αρχές του μήνα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ρωτήθηκε αν ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος σήμερα για μια πιθανή μελλοντική πανδημία.

«Η απάντηση είναι: και ναι και όχι. Αν η επόμενη πανδημία συνέβαινε σήμερα, ο κόσμος θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τις ίδιες αδυναμίες που επέτρεψαν στη Covid-19 να εδραιωθεί και να εξαπλωθεί, πριν από πέντε χρόνια», απάντησε. «Αλλά ο κόσμος πήρε και πολλά οδυνηρά μαθήματα από την πανδημία και έλαβε σημαντικά μέτρα για να ενισχύσει τις άμυνές του απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες», πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο του 2021 ξεκίνησαν διεθνείς διαβουλεύσεις ώστε να συμφωνηθούν μέτρα για την πρόληψη, την προετοιμασία και τις παρεμβάσεις σε περίπτωση μιας νέας πανδημίας. Οι 194 χώρες μέλη του ΠΟΥ που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις προς το παρόν αποδέχονται το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά όχι και τις πρακτικές πλευρές της. Η διορία για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων λήγει τον Μάιο του 2025.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα: Το 30% των εφήβων με long covid παρουσιάζουν συμπτώματα 2 χρόνια μετά τη μόλυνση

Τech & Science / Κορωνοϊός: 30% των εφήβων παρουσιάζουν συμπτώματα long covid 2 χρόνια μετά τη μόλυνση

Ανησυχία από τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μελέτης πάνω στον long covid στους ανηλίκους - Το 70% των συμμετεχόντων είχε αναρρώσει μέσα σε δύο χρόνια, αλλά το 30% συνέχισε να παρουσιάζει 5 ή 6 συμπτώματα της νόσου 24 μήνες μετά την αρχική διάγνωση
LIFO NEWSROOM
«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

parco.gov.gr: Τι είναι και πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου για τα social media

Ελλάδα / parco.gov.gr: Τι είναι και πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου για τα social media

Βίντεο με οδηγίες ενεργοποίησης του parco.gov.gr δημοσίευσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του Διαδικτύου
LIFO NEWSROOM