Το ενδεχόμενο της διαγραφής από χάκερς όλων των φωτογραφιών που έχουν ανέβει ποτέ στο Facebook, οι οποίες υπολογίζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια -με δεδομένο ότι ανεβαίνουν περίπου 350 εκατομμύρια φωτό την ημέρα- απέτρεψε πριν από λίγες ημέρες ένας ερευνητής, ειδικός σε θέματα ασφάλειας.
Όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά του το The Verge, o Laxman Muthiyah, που ανταμείφθηκε από το κοιν. δίκτυο για την ΄σωτήρια' ανακάλυψή του, βρήκε ένα κενό σφαλείας στην εφαρμογή που διαχειρίζεται τις φωτογραφίες και τα άλμπουμ η οποία επιτρέπει σε κάθε χρήστη ξεχωριστά να διαγράφει τις φωτογραφίες που έχει ανεβάσει στο Facebook.
Εκμεταλλευόμενος το συγκεκριμένο bug, με μια σχετικά απλή διαδικασία από το smartphone του, ο ερευνητής κατάφερε να ξεγελάσει το κοινωνικό δίκτυο, αποκτώντας δικαιώματα χρήστη σε όλη την βάση δεδομένων με τις δισεκατομμύρια φωτογραφίες του κοινωνικού δικτύου. Κάτι που θα του έδινε τη δυνατότητα να διαγράψει, εφόσον διέθετε αρκετούς ισχυρούς υπολογιστές και κακή πρόθεση, κάθε φωτογραφία και άλμπουμ, που έχει ανέβει ποτέ στο Facebook.
Ο προγραμματιστής, ανέφερε το κενό ασφαλείας στο Facebook και μόλις δύο ώρες μετά οι υπεύθυνοι ασφαλείας του κοινωνικού δικτύου τον ενημέρωσαν ότι το πρόβλημα είχε λυθεί, στέλνοντάς του ένα έμβασμα 12.500 δολαρίων που είναι η μεγαλύτερη αμοιβή που προβλέπται όταν κάποιος ανακαλύπτει bugs. Μέχρι στιημής, πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το κοινωνικό δίκτυο.