Το 45% των ανθρώπων που είχαν νοσηλευθεί λόγω κορωνοϊού, εμφανίζουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα ένα χρόνο μετά, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική μελέτη.
Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι ασθενείς και όσοι είχαν αρρωστήσει πιο βαριά, είναι πιθανότερο να έχουν επίμονα συμπτώματα μετά από πολλούς μήνες, δείχνει η έρευνα, που εστιάζει σε ασθενείς από το επίκεντρο της πανδημίας στην πόλη Γουχάν.
Τη σχετική επιστημονική δημοσίευση έκαναν ερευνητές στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open».
Από τους 2.433 ασθενείς που μελετήθηκαν και οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί επί 14 μέρες κατά μέσο όρο (το 72% είχαν χρειαστεί πρόσθετο οξυγόνο και το 2% είχαν καταλήξει στη ΜΕΘ), ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη το 28% είχε ακόμη σοβαρή κόπωση, το 17% υπερβολική εφίδρωση, το 13% σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια, ενώ το 10% συμπτώματα άγχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 57% των ασθενών δεν είχαν κανένα χρόνιο υποκείμενο νόσημα όταν αρρώστησαν με Covid-19, ενώ το 29% είχαν υπέρταση και το 14% διαβήτη.
Όσοι αρρώστησαν βαριά από τον κορωνοϊό, είχαν 31% μεγαλύτερη πιθανότητα για κατοπινή «μακρά Covid-19», σε σχέση με εκείνους που νόσησαν ήπια. Η πιθανότητα δύσπνοιας μετά από ένα χρόνο ήταν 84% μεγαλύτερη για τους πρώτους, ενώ για επίμονη κόπωση 36% και για μειωμένη όσφρηση 68%.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ