Ερευνητές βρήκαν τον μηχανισμό που προκαλεί λύκο

Ερευνητές βρήκαν τον μηχανισμό που προκαλεί λύκο Facebook Twitter
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
0

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν έναν μηχανισμό που προκαλεί Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, την απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Η διαδικασία ανοίγει δρόμους για πιο άμεση θεραπεία της νόσου «λύκος», η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο Λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα απλά κύτταρα του σώματος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία θεραπεία.

«Με τον εντοπισμό της αιτίας αυτής της ασθένειας, βρήκαμε μια πιθανή θεραπεία που δεν θα έχει τις παρενέργειες των τρεχουσών θεραπειών», λέει ο Δρ Jaehyuk Choi, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Northwestern University των ΗΠΑ και συγγραφέας σε μια εργασία που περιγράφει η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature. «Μέχρι αυτό το σημείο, όλη η θεραπεία για τον λύκο είναι ένα αμβλύ εργαλείο. Είναι ευρεία ανοσοκαταστολή».

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από ασθενείς με λύκο, αναζητώντας αλλαγές που διαφέρουν από τα συνηθισμένα δείγματα αίματος. Διαπίστωσαν ότι πολλές από τις αλλαγές οδήγησαν στην υποαπόδοση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται AHR. Αυτή η πρωτεΐνη βοηθά στον έλεγχο των αντιδράσεων των κυττάρων σε απειλές όπως ρύπους και βακτήρια. Εάν το AHR δεν λειτουργεί σωστά, το σώμα μπορεί να υπερπαράγει ανοσοκύτταρα που ονομάζονται Τ περιφερειακά βοηθητικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να επιτεθούν σε υγιή κύτταρα.

«Έχουμε εντοπίσει μια θεμελιώδη ανισορροπία στις ανοσολογικές αποκρίσεις που κάνουν οι ασθενείς με λύκο και έχουμε ορίσει συγκεκριμένους μεσολαβητές που μπορούν να διορθώσουν αυτή την ανισορροπία για να μετριάσουν την παθολογική αυτοάνοση απόκριση», λέει ο συγγραφέας Dr Deepak Rao, επίκουρος καθηγητής ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Για να το δοκιμάσουν, οι ερευνητές πρόσθεσαν μόρια που ενεργοποιούν το AHR σε δείγματα αίματος ασθενών με λύκο. Αυτό μείωσε τα κύτταρα που προκαλούν τον λύκο.

«Βρήκαμε ότι εάν ενεργοποιήσουμε την οδό AHR με ενεργοποιητές μικρών μορίων ή περιορίσουμε την παθολογικά υπερβολική ιντερφερόνη στο αίμα, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό αυτών των κυττάρων που προκαλούν ασθένειες», λέει ο Choi. «Εάν αυτά τα αποτελέσματα είναι ανθεκτικά, αυτό μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία».

Οι ερευνητές αρχίζουν τώρα να αναζητούν τρόπους με τους οποίους αυτές οι θεραπείες μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια στους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Cosmos Magazine

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δηλητηριώδης κάμπιες υπάρχουν - Γιατί μπορεί να είναι το «κλειδί» στην εξέλιξη νέων φαρμάκων

Τech & Science / Οι δηλητηριώδεις κάμπιες υπάρχουν - Γιατί μπορεί να είναι το «κλειδί» στην εξέλιξη νέων φαρμάκων

Οι θανατηφόρες κάμπιες έχουν ένα φιδίσιο δηλητήριο που παρεμβαίνει στην πήξη του αίματος, ενώ άλλες διαθέτουν δηλητήρια που προκαλούν χρόνια φλεγμονώδη προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Η άνοια ενδέχεται να συνδέεται με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία

Τech & Science / Μελέτη: Η άνοια ενδέχεται να συνδέεται με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία

«Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία της μείωσης της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως κατά τις ευάλωτες περιόδους της προγεννητικής και της πρώιμης παιδικής ηλικίας», έγραψαν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM
ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αναφέρουν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM