Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) ανακοίνωσε τη χορήγηση «επιχορηγήσεων εδραίωσης» (Consolidator Grants) σε 329 ερευνητές από 22 χώρες της Ευρώπης, επτά από τους οποίους είναι ελληνικής καταγωγής.
Οι τρεις διεξάγουν έρευνα στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι τέσσερις σε άλλες χώρες.
Πρόκειται για τους 'Αλκηστη Μπονάνου (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Μαρίνο Σαρηγιάννη (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας-ΙΤΕ), Κώστα Τάσση (ΙΤΕ), Λάμπρο Μαλαφούρη (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης), Κώστα Παναγιώτου (Πανεπιστήμιο Μονάχου), Μαρία Ρεντετζή (Πανεπιστήμιο Βιέννης) και Ηλία Παπαϊωάννου (London Business School).
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για τη νέα αυτή «φουρνιά» των «επιχορηγήσεων εδραίωσης», θα φθάσει τα 630 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε το ERC. Είχαν κατατεθεί 2.538 προτάσεις και επιλέχθηκε το 13%. Μία στις τρεις επιχορηγήσεις (32%) αφορά γυναίκες. Αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 2.000 θέσεις νέες θέσεις διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών και βοηθητικού προσωπικού.
Οι περισσότεροι επιχορηγούμενοι ερευνητές προέρχονται από τη Βρετανία (60), τη Γερμανία (56), τη Γαλλία (38) και την Ολλανδία (25). Τα ερευνητικά έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στις φυσικές και μηχανολογικές επιστήμες, στις βιοεπιστήμες, καθώς επίσης στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Οι επιχορηγήσεις εδραίωσης, που θεωρούνται άκρως ανταγωνιστικές, χορηγούνται σε εξέχοντες ερευνητές, ανεξαρτήτως εθνικότητας και ηλικίας, οι οποίοι έχουν πείρα επτά έως 12 ετών μετά τη διδακτορική τους διατριβή και θεωρούνται πολλά υποσχόμενοι.
Τα ποσά με τα οποία χρηματοδοτείται κάθε ερευνητής, μπορεί να φθάσουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε ήδη ότι η ερευνήτριά του 'Αλκηστη Μπονάνου θα χρηματοδοτηθεί με 1,1 εκατ. ευρώ για ένα πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο την κατανόηση των πιο μεγάλων άστρων του πρώιμου σύμπαντος.
Το ERC, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, είναι ο κυριότερος ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός για έρευνες αιχμής. Κάθε χρόνο επιλέγει και χρηματοδοτεί τους πιο δημιουργικούς ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για την υλοποίηση σχεδίων που εδρεύουν στην Ευρώπη.
Το ERC παρέχει επίσης επιχορηγήσεις εκκίνησης σε νέους ερευνητές (Starting Grants), καθώς και σε καταξιωμένους πλέον επιστήμονες (Advanced Grants), ενώ από φέτος ξεκίνησε και το πρόγραμμα επιχορηγήσεων συνέργειας (Synergy Grants).
Μέχρι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας έχει χρηματοδοτήσει περισσότερους από 7.500 ερευνητές σε διάφορα στάδια της καριέρας τους, καθώς επίσης πάνω από 50.000 διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Το ERC έχει ένα προϋπολογισμό 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2017, που αντιστοιχεί περίπου στο 1% των συνολικών δαπανών για Έρευνα στην ΕΕ. Για την περίοδο 2014-2020, ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια