Godoksa: Η «επιδημία της μοναξιάς» ανησυχεί τη Νότια Κορέα - Χιλιάδες μεσήλικες πεθαίνουν μόνοι

Godoksa: Η «επιδημία της μοναξιάς» ανησυχεί τη Νότια Κορέα - Χιλιάδες μεσήλικες πεθαίνουν μόνοι Facebook Twitter
Φωτ. Unsplash
0

Κάθε χρόνο χιλιάδες -κυρίως μεσήλικες άντρες- πεθαίνουν μόνοι, αποκομμένοι από την οικογένεια και τους φίλους τους στη Νότια Κορέα.

Οι «μοναχικοί θάνατοι», γνωστοί και ως godoksa στην Κορέα, έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας και θορύβησαν την κυβέρνηση που ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Σεούλ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δαπανήσει 451,3 δισεκατομμύρια γουόν (περίπου 327 εκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα πέντε χρόνια για να δημιουργήσει «μια πόλη, όπου κανείς δεν είναι μόνος». Τα νέα μέτρα, προβλέπουν 24ωρη γραμμή βοήθειας και συμβουλευτικής για όσους αισθάνονται μοναξιά, όπως και διαδικτυακή υποστήριξη, καθώς και κατ’ ιδίαν επισκέψεις και συναντήσεις για όσους χρειάζονται περαιτέρω βοήθεια.

Η «επιδημία της μοναξιάς» ανησυχεί την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας: Χιλιάδες μεσήλικες πεθαίνουν μόνοι Facebook Twitter
Φωτ. Unsplash

«Μια πόλη, όπου κανείς δεν θα είναι μόνος»

Ο δήμαρχος της Σεούλ, Oh Se-hoon, δήλωσε ότι η μοναξιά και η απομόνωση δεν αποτελούν μόνο ατομικά προβλήματα, αλλά είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν συλλογικά από την κοινωνία. Το κυβερνητικό πλάνο, περιλαμβάνει ψυχολογικές υπηρεσίες, ειδικά σχεδιασμένους χώρους, προγράμματα διατροφής και δραστηριότητες όπως η κηπουρική, ο αθλητισμός και οι λέσχες ανάγνωσης, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η κοινωνικοποίηση.

Η αύξηση των «μοναχικών θανάτων» έφτασε τον ανησυχητικό αριθμό των 3.661 το 2023, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Η «επιδημία της μοναξιάς» φαίνεται να «χτυπά» κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένους άντρες. Τα στατιστικά στοιχεία της σχετικής έρευνας, αναφέρουν ότι το 84% των καταγεγραμμένων «μοναχικών θανάτων» αφορά άντρες, με την πλειοψηφία τους, να αποτελείται από ηλικίες 50-60 ετών.

Η πίεση και το άγχος για την επιτυχία

Οι ρυθμοί και η ποιότητα της ζωής στη Νότια Κορέα, είναι συνήθως οι βασικοί υπαίτιοι που οδηγούν τους πολίτες στην απομόνωση και τη μοναξιά. Πολλοί καταλήγουν να ζουν μόνοι και αυτό συνδέεται συχνά την πίεση για επιτυχία και την αίσθηση ότι το άτομο δεν είναι «αρκετά χρήσιμο» για την κοινωνία, που απορρέονται από την κουλτούρα του ανταγωνισμού, που μαστίζει τις κοινωνίες στην Κορέα. Η μοναξιά διαφέρει ανά τους πολιτισμούς και εμφανίζεται σε διαφορετικές περιπτώσεις. Στην Κορέα, οι άνθρωποι νιώθουν έντονα μοναξιά όταν αισθάνονται, ότι δεν αξίζουν αρκετά ή ότι τους λείπει ο σκοπός» γράφει το CNN. Από τη δική τους πλευρά, οι Gen-Zers είναι πολύ ευαίσθητοι στην κριτική, ενώ είναι υπερβολικά αυτοκριτικοί και φοβούνται την αποτυχία.

 Παρότι πολλοί Νοτιοκορεάτες έχουν μια πλούσια κοινωνική ζωή, αισθάνονται μοναξιά όταν θεωρούν ότι δεν συνεισφέρουν αρκετά στην κοινωνία ή όταν συγκρίνονται με τους άλλους. Την ίδια ώρα, η χρήση των κοινωνικών δικτύων εντείνει αυτό το φαινόμενο, δημιουργώντας αισθήματα ανασφάλειας και αποτυχίας.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM