ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
0

Αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον για το θέμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στην τελευταία συνεδρίαση του ΟΗΕ, την περασμένη Τρίτη, όπου και περιγράφεται πλέον ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Μάλιστα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών με ψήφισμά του την Τρίτη κάλεσε όλες τις χώρες-μέλη του να προστατεύουν το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών τους στον τομέα των ψηφιακών επικοινωνιών αλλά και να τους προσφέρουν λύσεις, αν νιώσουν ότι η ιδιωτική τους ζωή εκεί παραβιάζεται.

Το εν λόγω μέτρο έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία της Eπιτροπής Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης και ήταν αποτέλεσμα έντονων διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών.

«Εάν η κατάσταση συνεχίσει ανεξέλεγκτη» δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης, Harald Braun, «κινδυνεύουμε να ζήσουμε οργουελικές καταστάσεις, όπου κάθε βήμα των πολιτών θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται με σκοπό να αποτραπούν πιθανά εγκλήματα».

Μετά το ψήφισμα της Τρίτης το θέμα αναμένεται να πάει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη άνοιξη, ενώ οι υποστηρικτές του πιέζουν τον ΟΗΕ να στείλει έναν ειδικό απεσταλμένο.

Οι χώρες που πρωτοστάστησαν στη θέσπιση του μέτρου ψηφιακής προστασίας της ιδιωτικής ζωής ήταν η Γερμανία και η Βραζιλία, των οποίων οι ηγέτες, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η Ντίλμα Ρούσεφ αντίστοιχα, εξέφρασαν την οργή τους για τα στοιχεία που έφεραν στο φως οι αποκαλύψεις Σνόουντεν σχετικά με την παρακολούθησή των επικοινωνιών τους από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Εάν η κατάσταση συνεχίσει ανεξέλεγκτη» δήλωσε ο Γερμανός πρέσβης, Harald Braun, «κινδυνεύουμε να ζήσουμε οργουελικές καταστάσεις, όπου κάθε βήμα των πολιτών θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται με σκοπό να αποτραπούν πιθανά εγκλήματα».

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 65 χώρες-μέλη αλλά όχι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία, που αποτελούν μια συμμαχία αντικατασκοπείας γνωστή και ως FIVE EYES.

Το ψήφισμα της Τρίτης προτρέπει για πρώτη φορά στην ιστορία τις κυβερνήσεις να «παρέχουν στα άτομα των οποίων το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή έχει παραβιαστεί παράνομα ή αυθαίρετα την πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα».

Μάλιστα, το κείμενο του ψηφίσματος για πρώτη φορά περιλαμβάνει ρητά μια αναφορά που δεν περιορίζεται μόνο στο περιεχόμενο κάθε επικοινωνίας μέσω Internet αλλά επεκτείνει το όριο του τι ορίζεται ως «ηλεκτρονικά προσωπικά δεδομένα» και στη συλλογή των metadata, τα οποία περιλαμβάνουν την ημερομηνία και την ώρα που στάλθηκε ένα email ή τη διάρκεια τηλεφωνημάτων.

Τα παραπάνω είναι εμφανή σημάδια ότι οι αποκαλύψεις του πρώην εποχικού υπαλλήλου της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, το περασμένο καλοκαίρι είχαν παγκόσμιο αντίκτυπο, ώστε σήμερα να συζητιούνται σε επίπεδο αρχηγών χωρών, χαράσσοντας μια νέα παγκόσμια πολιτική για την προστασίας της ιδιωτικής ζωής στον online κόσμο.

Άλλωστε, ο ίδιος ο «πατέρας» του World Wide Web, σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, ήταν ο πρώτος που αποκάλεσε πριν από λίγους μήνες «ήρωα» τον Σνόουντεν –έναν άνθρωπο που ακόμα ζει σε καθεστώς «φυγά»– και, απ' ό,τι φαίνεται, είχε πολλούς καλούς λόγους να το κάνει, αναγνωρίζοντας τη μακροπρόθεσμη συνεισφορά του στη θέσπιση ενός νέου, παγκόσμιου χάρτη ψηφιακών ατομικών δικαιωμάτων.

[ΠΗΓΗ]

Τech & Science
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM