Επιστήμονες στη Βρετανία -μεταξύ των οποίων μία Ελληνίδα- βρήκαν τρόπο να βελτιώνουν τη δημιουργικότητα ενός ανθρώπου, μέσω ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου με τη βοήθεια μιας ειδικής κάσκας με ηλεκτρόδια, την οποία φοράει κανείς στο κεφάλι του.
Η τεχνική της στοχευμένης ηλεκτρικής διακρανιακής διέγερσης καταστέλλει προσωρινά την εγκεφαλική δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου, στον αριστερό ραχιαίο πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό, που εμπλέκεται στη λογική σκέψη και στον προγραμματισμό. Με αυτό τον τρόπο, ο εγκέφαλος «απελευθερώνεται» για να σκεφτεί πιο δημιουργικά.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Queen Mary και Goldsmiths του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Καρολάιν Ντι Μπερνάρντι Λουφτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Scientific Reports", δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε 60 εθελοντές 18 έως 34 ετών (οι 47 γυναίκες), που κλήθηκαν να λύσουν διάφορα μαθηματικά και άλλα προβλήματα με και χωρίς την κάσκα.
Διαπιστώθηκε ότι χάρη στη νέα μη επεμβατική τεχνική, η οποία διαπερνά τον εγκέφαλο με πολύ ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα, που δεν είναι επικίνδυνα ούτε ενοχλητικά, οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένες πιθανότητες να βρουν λύσεις για τα πιο δύσκολα προβλήματα, σκεπτόμενοι με πρωτότυπο τρόπο, πέρα από τις συμβάσεις, τις συνήθειες και την πεπατημένη.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λύνει συνήθως τα προβλήματα εφαρμόζοντας κανόνες που έχει αποκομίσει από την εμπειρία του παρελθόντος. Αν και αυτός ο νοητικός αυτοματισμός έχει μεγάλη χρησιμότητα από άποψη ταχύτητας, συχνά λειτουργεί ως εμπόδιο, όταν τα νέα προβλήματα είναι διαφορετικής φύσης από οτιδήποτε άλλο έχει συναντήσει ο νους έως τότε.
«Όταν συναντούμε νέα προβλήματα που απαιτούν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, οι προηγούμενες εμπειρίες μας μπορούν να μπλοκάρουν πραγματικά τη δημιουργικότητά μας. Για να σπάσουμε αυτή τη νοητική καθήλωση, χρειαζόμαστε να χαλαρώσουμε τους κανόνες που έχουμε μάθει» δήλωσε η Λουφτ και, όπως είπε, αυτό ακριβώς επιδιώκει η νέα τεχνική.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι η μέθοδος χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και βελτίωση, προτού αξιοποιηθεί στην πράξη. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε θέση να φορέσουμε ένα ηλεκτρικό ‘καπέλο' και να αρχίσουμε να τονώνουμε κατά βούληση τον εγκέφαλό μας», είπε και προειδοποίησε ότι είναι πρόωροι οι ισχυρισμοί ορισμένων εταιρειών που αρχίζουν να πωλούν σε καταναλωτές τέτοιου είδους συσκευές ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως έδειξαν τα τεστ με τους εθελοντές, υπάρχει ένα τίμημα, όταν «σπάνε» τα δεσμά της δημιουργικής νόησης: μειώνεται η μνήμη εργασίας (ή εργαζόμενη μνήμη), πράγμα που δυσκολεύει την επίλυση προβλημάτων για τα οποία κανείς πρέπει να θυμάται πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Στη νέα μελέτη συμμετείχε και η Ελληνίδα διδακτορική φοιτήτρια Ιωάννα Ζιώγα, συνεργάτης της Λουφτ στο Τμήμα Βιολογικής και Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Queen Mary.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια