Η έρημος Σαχάρα κάποτε ήταν μία καταπράσινη σαβάνα - Τι γνωρίζουμε για τη φυλή που ζούσε εκεί

Η έρημος Σαχάρα κάποτε ήταν μία καταπράσινη σαβάνα - Τι γνωρίζουμε για την ξεχωριστή φυλή που ζούσε εκεί Facebook Twitter
Γόνιμη κοιλάδα του Μαρόκο, στη Βόρεια Αφρική / Φωτ: Getty Images
0

Η έρημος Σαχάρα, σήμερα μια από τις πιο άνυδρες και απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια μία καταπράσινη σαβάνα στην οποία ζούσε μία μυστηριώδης φυλή ανθρώπων, που ζούσαν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασαν οι επιστήμονες που μελέτησαν το DNA από τα λείψανα δύο ατόμων που έζησαν πριν από 7.000 χρόνια στη σημερινή Λιβύη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα αυτών των ανθρώπων που ζούσαν στην αποκαλούμενη «Πράσινη Σαχάρα». Πήραν DNA από τα οστά δύο γυναικών, οι οποίες ήταν θαμμένες στη βραχώδη περιοχή Τακαρκόρι, στη νοτιοδυτική Λιβύη. Οι σοροί είχαν μουμιοποιηθεί με φυσικό τρόπο και είναι τα παλαιότερα γνωστά μουμιοποιημένα σώματα ανθρώπων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

«Την εποχή εκείνη, το Τακαρκόρι ήταν μια καταπράσινη σαβάνα, με μια λίμνη εκεί κοντά, μια περιοχή πολύ διαφορετική από το σημερινό ερημικό τοπίο», δήλωσε ο αρχαιολογενετιστής Γιόχανες Κράουζε του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Τι κάνει τους Τακαρκόρι ξεχωριστούς

Τα γονιδιώματα αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι του Τακαρκόρι ανήκαν σε μια διαφορετική και μέχρι τώρα άγνωστη ανθρώπινη γενεαλογική γραμμή, που διαχωρίστηκε από τους άλλους πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής και της Ευρασίας, για χιλιάδες χρόνια.

«Περιέργως, οι άνθρωποι του Τακαρκόρι δεν παρουσιάζουν καμία σημαντική γενετική επιρροή από τους πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής στα νότια ή τις προϊστορικές ομάδες ανθρώπων της Εγγύς Ανατολής και της Ευρώπης στα βόρεια. Αυτό υποδηλώνει ότι παρέμειναν γενετικά απομονωμένοι, μολονότι ασκούσαν την κτηνοτροφία, μια καινοτομία του πολιτισμού που προήλθε εκτός Αφρικής», είπε ο Κράουζε.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί εξέτρεφαν εξημερωμένα ζώα. Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο ήταν λίθινα, ξύλινα και οστέινα εργαλεία, κεραμικά, πλεκτά καλάθια και ανάγλυφα ειδώλια.

Η έρημος Σαχάρα κάποτε ήταν μία καταπράσινη σαβάνα - Τι γνωρίζουμε για την ξεχωριστή φυλή που ζούσε εκεί Facebook Twitter
Χρονοδιάγραμμα κλιματικών φάσεων και στρατηγικών διαβίωσης κατά το ύστερο Πλειστόκαινο και το Ολόκαινο στη Βορειοανατολική Αφρική και την Κεντρική Σαχάρα. Οι μαύρες κουκίδες στο χρονοδιάγραμμα αντιπροσωπεύουν το πότε έζησαν τα δύο μέλη των Takarkori. Το μαύρο τετράγωνο στον χάρτη δείχνει την τοποθεσία του καταφυγίου τους / Φωτ: EPA, αρχείου

Οι πρόγονοι των δύο γυναικών Τακαρκόρι κατάγονταν από μια γενεαλογική γραμμή της Βόρειας Αφρικής που διαχωρίστηκε από τους πληθυσμούς της υποσαχάριας Αφρικής πριν από περίπου 50.000 χρόνια. Περίπου την ίδια εποχή, άλλοι ανθρωπίδες άρχισαν να επεκτείνονται στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία και έγιναν έτσι οι πρόγονοι όλων των ανθρώπων εκτός της Αφρικής.

Οι Τακαρκόρι ήταν πιθανότατα υπολειπόμενο της γενετικής ποικιλομορφίας που παρουσίαζε η βόρεια Αφρική πριν από 50.000 έως και 20.000 χρόνια, θεωρεί ο Κράουζε. «Πριν από 20.000 χρόνια, τα στοιχεία που μας δίνει η γενετική δείχνουν μια εισροή ομάδων από την ανατολική Μεσόγειο και ακολούθησαν μεταναστεύσεις από την Ιβηρική και τη Σικελία, πριν από περίπου 8.000 χρόνια. Όμως, για λόγους που δεν γνωρίζουμε ακόμη, οι Τακαρκόρι παρέμειναν απομονωμένοι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο θα αναμέναμε. Δεδομένου ότι η Σαχάρα κατέστη κατοικήσιμη μόλις πριν από 15.000 χρόνια, η αρχική πατρίδα τους παραμένει αβέβαιη», είπε ο Κράουζε.

Πότε η Σαχάρα έγινε έρημος

Οι Τακαρκόρι παρέμειναν απομονωμένοι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής τους, μέχρι που η Σαχάρα έγινε ξανά ακατοίκητη. Στα τέλη της Αφρικανικής Υγρής Περιόδου, όπου το κλίμα ήταν θερμότερο, μετατράπηκε στη μεγαλύτερη έρημο του κόσμου, γύρω στο 3000 π.Χ.

Μέλη του είδους μας, του Homo sapiens, που εξαπλώθηκαν πέραν της Αφρικής, συναντήθηκαν και διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερταλ πληθυσμούς που ζούσαν ήδη σε περιοχές της Ευρασίας και άφησαν τη γενετική κληρονομιά τους στους μη αφρικανικούς, σημερινούς πληθυσμούς. Όμως οι άνθρωποι της Πράσινης Σαχάρας φέρουν ελάχιστα ίχνη DNA των Νεάντερταλ, κάτι που σημαίνει ότι είχαν λιγοστές επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αν και οι Τακαρκόρι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια, όταν έληξε η Αφρικανική Υγρή Περίοδος, η γενετική τους κληρονομιά παραμένει ζωντανή σε σύγχρονες ομάδες της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με τον Κράουζε. «Η γενετική τους ταυτότητα μας προσφέρει ένα νέο παράθυρο στην αρχαιότερη ιστορία της περιοχής», καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM
Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM
Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τech & Science / Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τα μικροπλαστικά –πολύ μικρά τεμάχια πλαστικού που προκύπτουν από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων– έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο
LIFO NEWSROOM