H Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ και μια ομάδα γενικών εισαγγελέων από 48 πολιτείες κατέθεσαν αγωγές κατά του Facebook βάζοντας στο στόχαστρο τις δύο μεγάλες εξαγορές της εταιρείας: το Instagram και το WhatsApp.
Παρότι οι κατηγορίες, και στις δύο περιπτώσεις, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασαφής, αναμένεται να επικεντρωθούν σε παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα στην απόκτηση του Instagram, έναντι 1 δισ. δολ., το 2012 και του WhatsApp, έναντι 19 δισ. δολ. το 2014. Μετά τις εξαγορές αυτές οι τέσσερις πλέον διαδεδομένες πλατφόρμες, Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp και Instagram, ανήκουν πλέον στην ίδια εταιρεία.
Στο πλαίσιο της αγωγής, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα επιδιώξει μόνιμη δικαστική εντολή η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην πώληση του Instagram και του WhatsApp. Σημειώνεται πως στην αγωγή αναφέρεται ότι η Facebook προσπάθησε ανεπιτυχώς να εξαγοράσει τις ανταγωνίστριες Twitter και Snapchat.
We're reviewing the complaints & will have more to say soon. Years after the FTC cleared our acquisitions, the government now wants a do-over with no regard for the impact that precedent would have on the broader business community or the people who choose our products every day.
— Facebook Newsroom (@fbnewsroom) December 9, 2020
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αγωγών, η Facebook έγραψε στο Twitter ότι τις εξετάζει και ότι θα επανέλθει σύντομα με νεότερα. «Χρόνια μετά την έγκριση των εξαγορών μας από την FTC, η κυβέρνηση θέλει τώρα επανάληψη χωρίς μέριμνα για το προηγούμενο που δημιουργεί αυτό στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητά των ανθρώπων που επιλέγουν καθημερινά τα προϊόντα μας», αναφέρεται στην ανάρτηση.
Οι αγωγές κατατέθηκαν σε μία περίοδο όπου στις ΗΠΑ αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Amazon, η Google, η Facebook και η Apple έχουν συγκεντρώσει τεράστια δύναμη και πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο.
Αυτές οι εταιρείες «ασκούν την κυριαρχία τους με τρόπους που διαβρώνουν την επιχειρηματικότητα, υποβιβάζουν την ιδιωτική ζωή των Αμερικανών στο διαδίκτυο και υπονομεύουν τη ζωντάνια του ελεύθερου και ποικιλόμορφου τύπου», αναφέρεται στην κατακλείδα έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιοσύνης. «Το αποτέλεσμα είναι λιγότερη καινοτομία, μειωμένες επιλογές για τους καταναλωτές και εξασθενημένη δημοκρατία».
Σημειώνεται πως και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ασκήσει κριτική στις εταιρείες αυτές. Ο εκπρόσωπός του, Ματ Χιλ, είχε κατηγορήσει τα στελέχη των εταιρειών αυτών ότι καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραπλάνησαν τον αμερικανικό λαό ενώ έβλαψαν τη δημοκρατία των ΗΠΑ και απέφυγαν την ευθύνη. «Αυτό τελειώνει με τον πρόεδρο Μπάιντεν.»