Μικροπλαστικά: Πώς συσχετίζονται με υπογονιμότητα και καρκίνο

Μικροπλαστικά: Πώς μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα και καρκίνο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Νέα έρευνα εξηγεί πώς τα μικροπλαστικά μπορεί να συσχετίζονται με υπογονιμότητα και καρκίνο.

Υπάρχει εδώ και καιρό ανησυχία για το πώς η έκθεση σε μικροπλαστικά που βρίσκονται, για παράδειγμα, σε καλλυντικά και οδοντόκρεμες και απορρίπτονται, μπορεί να βλάψει τους ανθρώπους. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα σωματίδια, που είναι μικρότερα από έναν κόκκο ρυζιού, μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο.

Τα μικροπλαστικά είναι μικρότερα από πέντε χιλιοστά και βρίσκονται παντού στο περιβάλλον. Κάθε χρόνο οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο παράγουν σχεδόν 460 εκατομμύρια τόνους πλαστικού και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει τα 1,1 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Οι περισσότερες μελέτες της ανασκόπησης βασίστηκαν σε ζώα, ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα συμπεράσματα πιθανώς ισχύουν και για τους ανθρώπους, οι οποίοι εκτίθενται στις ίδιες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μικροπλαστικά: Τι μπορεί να προκαλέσουν, πού εντοπίζονται

Τα μικροπλαστικά από σκουπίδια και ελαστικά που αποσυντίθενται και εκλύονται στον αέρα δημιουργώντας ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται ότι συσχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα, καρκίνο του παχέος εντέρου και κακή λειτουργία των πνευμόνων, σύμφωνα με ανασκόπηση 3.000 μελετών, την οποία έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και δημοσιεύουν στο περιοδικό «Environmental Science & Technology». Τα σωματίδια μπορεί επίσης, να συμβάλλουν- αρνητικά- στη χρόνια φλεγμονή των πνευμόνων, η οποία είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Η φθορά και το σκίσιμο των ελαστικών στα αυτοκίνητα λόγω τριβής στον δρόμο είναι μια σημαντική πηγή πλαστικού στον αέρα, τόνισαν οι ερευνητές. «Για τα μικροπλαστικά, γνωρίζουμε ότι αυτός ο τύπος ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι επιβλαβής», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Τρέισι Τζέι Γούντραφ, καθηγητής μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών επιστημών του Πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια (UCSF).

Οι άνθρωποι εισπνέουν και καταπίνουν τα μικροπλαστικά, με μια μελέτη να υπολογίζει ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν 39.000 έως 52.000 μικροπλαστικά σωματίδια τον χρόνο. Μάλιστα, η New York Post κάνει λόγο για «κρυμμένο κίνδυνο στον αέρα», αναφορικά με τα μικροπλαστικά. Σημειώνεται πως υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μικροπλαστικών: τα πρωτογενή και τα δευτερεύοντα. Τα πρωτογενή μικροπλαστικά είναι μικροσφαιρίδια και εντοπίζονται σε προϊόντα όπως καλλυντικά για την απολέπιση του δέρματος. Τα δευτερεύοντα μικροπλαστικά σχηματίζονται όταν διασπώνται μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικών. Μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί σε ανθρώπινους πλακούντες, πνεύμονες, ήπαρ, ούρα, μητρικό γάλα και αίμα.

Με πληροφορίες από New York Post και HealthDay

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι λένε επιστήμονες για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών και δοχείων

Τech & Science / Μην χρησιμοποιείτε ξανά πλαστικά μπουκάλια νερού και δοχεία αποθήκευσης φαγητού

Συναγερμός από τους επιστήμονες που προειδοποιούν: Όχι στην επαναχρησιμοποίηση πλαστικού μιας χρήσης - Καρκινογόνες και επικίνδυνες ουσίες που προκαλούν μείωση γονιμότητας και ορμονικές διαταραχές στα πλαστικά μιας χρήσης - Ο μεγάλος κίνδυνος από τα μαύρα πλαστικά που περιέχουν φαγητό
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Έστειλε μήνυμα ευχαριστίας στον Ντόναλντ Τραμπ σε όλους τους χρήστες του

Τech & Science / TikTok: Μετά την επαναλειτουργία ευχαρίστησε τον Τραμπ με μήνυμα που έστειλε σε όλους τους χρήστες στην Αμερική

170 εκατομμύρια χρήστες του TikTok, μετά την αποκατάσταση της λειτουργίας της εφαρμογής είδαν το μήνυμα: «Ως αποτέλεσμα των ενεργειών του προέδρου Τραμπ, το TikTok είναι και πάλι σε λειτουργία στις ΗΠΑ!»
LIFO NEWSROOM
Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις, για μείωση του στρες

Τech & Science / Ιάπωνες ανέπτυξαν ρομπότ που μιμείται γατίσιες κινήσεις για μείωση του στρες

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Tsukuba εμπνεύστηκε από τη χαρακτηριστική συμπεριφορά των γατών, γνωστή ως «bunting», κατά την οποία οι γάτες τρίβουν το κεφάλι τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους
LIFO NEWSROOM