Ένας σπάνιος αστεροειδής περίπου τρεις φορές πιο μακριά από τον ήλιο από ό, τι ο πλανήτης μας θα μπορούσε να δώσει μυστικά για τον πυρήνα της Γης και οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν τα πάντα για αυτό.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο The Planetary Science Journal ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτόν τον μυστηριώδη αστεροειδή, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το τηλεσκόπιο Hubble.
Βρίσκεται μεταξύ Άρη και Δία, και είναι ένα από τους πιο ογκώδεις αστεροειδής στο ηλιακό μας σύστημα, και με διάμετρο περίπου 140 μίλια, έχει περίπου το ίδιο μήκος με τη Μασαχουσέτη.
Ο αστεροειδής μάλιστα έχει μεταλλεύματα αξίας 10.000 τετράκις εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την μελέτη. Η ακριβής σύνθεσή του εξακολουθεί να είναι ασαφής, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό ο αστεροειδής να αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο. Η ιδιαιτερότητα της «Ψυχής 16» -και η αιτία που προξενεί τεράστιο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες- είναι ότι συντίθεται εξ ολοκλήρου από μέταλλα. Δηλαδή, ενώ στην πλειονότητά τους οι αστεροειδείς απαρτίζονται από πάγο και πέτρα, ο Psyche 16 αποτελείται από διάφορα μεταλλικά στοιχεία, όπως ο σίδηρος, το νικέλιο και, ενδεχομένως, τον χρυσό.
Το 2022, η NASA θα στείλει ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος στον αστεροειδή «Ψυχή 16» όπως τον ονόμασαν, για να το μελετήσει από κοντά και να καθορίσει καλύτερα τη σύνθεσή του.
Το επιστημονικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στις πληροφορίες τις οποίες μπορεί να παράσχει η «Ψυχή 16» ως προς την κατανόηση της σύνθεσης των πλανητών και, περαιτέρω, της καταγωγής του σύμπαντος. Διότι το παράδοξο γεγονός του εντοπισμού ενός σώματος εξ ολοκλήρου από μέταλλα, εξηγείται πιθανότατα ως εξής: Ύστερα από κάποια τρομακτικής σφοδρότητας με κάποιο άλλο σώμα στο διάστημα, ο «Ψυχή 16» απώλεσε τον εξωτερικό του φλοιό και ό,τι απέμεινε είναι ο μεταλλικός του πυρήνας.
Με πληροφορίες από CNN