Ποιοι ευπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19 παρά τον εμβολιασμό

Ποιοι ευπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19 παρά τον εμβολιασμό Facebook Twitter
0

Οι άνθρωποι με σύνδρομο Ντάουν και άλλες χρόνιες παθήσεις, εκείνοι με νευρολογικές παθήσεις όπως άνοια και Πάρκινσον, καθώς επίσης οι ανοσοκατεσταλμένοι, είναι ανάμεσα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο Covid-19, ακόμα κι αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Οι ίδιες ακριβώς ευπαθείς ομάδες θα ωφεληθούν πιο πολύ από τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων και φαρμάκων όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας Τζούλια Χιπίσλεϊ-Κοξ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal") αφορούσε 6,9 εκατομμύρια εμβολιασμένους, από τους οποίους τα 5,2 εκατομμύρια με δύο δόσεις.

Οι ερευνητές επιβεβαιώσαν ότι ο εμβολιασμός παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της πιθανότητας νοσηλείας, όμως ορισμένες ομάδες του πληθυσμού παραμένουν σε κίνδυνο παρά τον πλήρη εμβολιασμό τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19 έχουν κατά σειρά οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με σύνδρομο Ντάουν (12,7 φορές περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό), με μεταμόσχευση νεφρών (8,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο), με δρεπανοκυτταρική αναιμία (7,7 φορές), όσοι μένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (4,1 φορές), όσοι κάνουν χημειοθεραπεία (4,3 φορές), όσοι έχουν HIV/AIDS (3,3 φορές), εκείνοι με κίρρωση του ήπατος (τριπλάσιος κίνδυνος), με νευρολογικές παθήσεις (2,6 φορές), με πρόσφατη μεταμόσχευση μυελού των οστών ή συμπαγούς οργάνου (2,5 φορές), με άνοια (2,2 φορές), με Πάρκινσον (2,2 φορές).

Άλλες παθήσεις που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο (από 1,2 έως δύο φορές) θανάτου των εμβολιασμένων είναι: χρόνια νεφρική νόσος, καρκίνος αίματος, επιληψία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό, κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειακή νόσος, θρομβοεμβολή, διαβήτης τύπου 2. Ανάλογα αυξημένος είναι για τους ανωτέρω πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς και ο κίνδυνος για εισαγωγή τους στο νοσοκομείο λόγω Covid-19.

Ένας νέος αλγόριθμος των Βρετανών επιστημόνων προβλέπει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19 μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αυτό το νέο εργαλείο αναμένεται να βοηθήσει στη λήψη καλύτερων αποφάσεων από τους γιατρούς και τις υγειονομικές αρχές.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM