Τώρα μπορούμε να αισθανθούμε όλοι ιδιαίτεροι, αφού το Twitter αποφάσισε να ανοίξει τη διαδικασία επαλήθευσης και στον απλό λαό.
Η διαδικασία επαλήθευσης ενός λογαριασμού στο Twitter με την μπλε σφραγίδα αρχικά προοριζόταν για να μπορούν να διακρίνουν οι χρήστες τον αληθινό λογαριασμό μιας διασημότητας από κάποιον που ήθελε να τον μιμηθεί ή να το σατυρίσει.
Για το Twitter, όμως, αποδείχθηκε μια άκρως προβληματική τακτική τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας συχνά την εταιρεία να επιλέξει λάθος πλευρά, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να ανασταλεί από το περασμένο φθινόπωρο, όταν το Twitter δέχθηκε ένα τεράστιο κύμα αντίδρασης «επαληθεύοντας» τους λογαριασμούς των λευκών υπερασπιστών της ρητορικής του μίσους.
Σε ένα πρόσφατο livestream του Periscope, o Jack Dorsey, CEO του Twitter, δηλώνει ότι η εταιρεία του εργάζεται να βρει τον τρόπο που όλοι θα μπορούν να επαληθεύσουν τους λογαριασμούς τους. Προσθέτει, επίσης, ότι τόσο ή αληθινή ταυτότητα όσο και ανωνυμία αποτελούν σημαντικά στοιχεία του Twitter.
A conversation on #health https://t.co/Il8Mtx1JOs
— jack (@jack) March 8, 2018
Επιμένει δε, ότι το Twitter δεν επιβάλλει την πολιτική πραγματικού ονόματος επειδή θέλει η πλατφόρμα να είναι ένας ασφαλής χώρος για όποιον θέλει να καταθέσει την άποψή του, χωρίς να μοιράζεται αναγνωρίσιμες πληροφορίες που μπορεί να του «θέσουν εμπόδια». Προσθέτει επίσης ότι η ομάδα του εργάζεται για την καλύτερη προβολή εκείνων των λογαριασμών που θέλουν να λειτουργούν ως παρωδίες, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση των tweets αυτών των λογαριασμών ως αληθινά γεγονότα.
Άρα, το Twitter προσπαθεί να καταλάβει όχι μόνο πώς να επαληθεύσει τους ανθρώπους πίσω από όλα τα είδη των λογαριασμών, αλλά και τι σημαίνει επαλήθευση. Και μόλις το υπολογίσει, θα πάρουμε όλοι την μπλε σφραγίδα.
Με την επαλήθευση όλων των λογαριασμών, ο Jack και το κοινωνικό του δίκτυο, μεταθέτει την ευθύνη της αλήθειας στους χρήστες, επιτρέποντας του να λογοδοτεί απλώς για όσους φέρονται άσχημα μέσα στα σύνορά του. Και ως ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, δίνει την εξουσία σε εκείνους που χρησιμοποιούν την πραγματική τους ταυτότητα, και όχι στα τρολς και τα bots που επανειλημμένως παρενοχλούν κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας.
Ο Jack Dorsey επιβεβαίωσε την είδηση σε πολλά τεχνολογικά sites, λέγοντας ότι η πλατφόρμα του υπολογίζει τόσο τους αναγνωρισμένους όσο και τους ανώνυμους λογαριασμούς και ότι αυτό που πραγματικά θέλει είναι να προσφέρει ένα ασφαλές μέρος για να μιλήσουν ανοιχτά οι άνθρωποι.
Η αλήθεια είναι ότι το Twitter δεν μπορεί να γίνει χειρότερο. Οπότε, ας του δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία.