Ιρανός διπλωμάτης συνελήφθη για σχεδιασμό «τρομοκρατικής επίθεσης» στη Γαλλία

Ιρανός διπλωμάτης συνελήφθη για σχεδιασμό «τρομοκρατικής επίθεσης» στη Γαλλία Facebook Twitter
EPA (φωτογραφία αρχείου)
0

Ένας Ιρανός διπλωμάτης είναι μεταξύ έξι ατόμων, που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τον σχεδιασμό μίας βομβιστικής επίθεσης σε συγκέντρωση μιας εξόριστης ιρανικής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, δύο άτομα συνελήφθησαν στο Βέλγιο και ο διπλωμάτης συνελήφθη στη Γερμανία. Τρεις ακόμη συλλήψεις έγιναν στη Γαλλία, αλλά οι δύο ύποπτοι αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.

Στη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν (NCRI), που πιστεύεται ότι ήταν ο στόχος της σχεδιαζόμενης επίθεσης, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι και αρκετοί ακόμη Ευρωπαίοι και Άραβες υπουργοί.

Ειδικότερα, οι δύο ύποπτοι στη Βέλγιο συνελήφθησαν από τη βελγική αστυνομία το Σάββατο. Στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν 500 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης TATP, καθώς και μια συσκευή πυροδότησης.

Ο 38χρονος άνδρας και μια 33χρονη γυναίκα, που αναφέρονται ως Αμίρ Σ. και Νασιμέχ Ν, κατηγορούνται για απόπειρα τρομοκρατικής δολοφονίας και προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο 46χρονος Ασαντολάχ, που εργάζεται ως σύμβουλος στην ιρανική πρεσβεία στη Βιέννη, συνελήφθη στη Γερμανία.

Το NCRI είναι μια οργάνωση-ομπρέλα πέντε εξόριστων οργανώσεων της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή του σιιτικού ισλαμικού καθεστώτος στο Ιράν. Η συγκέντρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Βιλπέντ, έξω από το Παρίσι, σε απόσταση τριών ωρών με το αυτοκίνητο από τις Βρυξέλλες. «Περίπου 25.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση», σύμφωνα με τις βελγικές δικαστικές αρχές.

Σε συνέχεια των συλλήψεων, οι βελγικές αρχές έκαναν πέντε εφόδους σε διαφορετικά σημεία της χώρας, αλλά δεν ανέφεραν αν εντόπισαν κάτι.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο twitter ευχαρίστησε την αστυνομία και τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών για το έργο τους.

Μια γαλλική δικαστική πηγή ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στη Γαλλία που φέρεται να σχετίζονται με την σχεδιαζόμενη επίθεση. «Οι έρευνες εστιάζουν στη σχέση που μπορεί να είχαν με τους υπόπτους που συνελήφθησαν στο Βέλγιο», πρόσθεσε η πηγή.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού άνοιξε μια έρευνα «για συνωμοσία τρομοκρατικής εγκληματικής ενέργειας» στις 28 Ιουνίου, δύο μέρες πριν τη συγκέντρωση της οργάνωσης.


Ανάμεσά στους τρεις συλληφθέντες στη Γαλλία, είναι ένας 54χρονος, με το όνομα Μερχάντ Α. που συνελήφθη το Σάββατο το απόγευμα στη Βιλπέντ, σύμφωνα με πηγή με γνώση της υπόθεσης. Οι άλλοι δύο συνελήφθησαν στην περιοχή της Σανλίς.


«Ένα σχέδιο της θρησκευτικής δικτατορίας που κυβερνά το Ιράν να εξαπολύσουν μια τρομοκρατική επίθεση ενάντια στην μεγάλη συγκέντρωση της Ιρανικής Αντίστασης στην Βιλπέντ απετράπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NCRI, Σαχίν Γκομπαντί σε ανακοίνωσή του.


Η NCRI συγκαταλεγόταν κάποτε τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να βρίσκεται πλέον.

Η Τεχεράνη έχει ζητήσει την καταστολή της οργάνωσης στο Παρίσι, στο Ριάντ και στην Ουάσινγκτον. Η οργάνωση επικρίνεται τακτικά από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.  

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί αναμένεται να επισκεφτεί την Αυστρία την Τετάρτη.


Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ με tweet του δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποκαλύψει αυτό που ήταν ένα δόλιο «παραπλανητικό τέχνασμα». «Πόσο βολικό: Μόλις που επιβιβαζόμαστε για μια προεδρική επίσκεψη στην Ευρώπη, μια φερόμενη ιρανική επιχείρηση και οι "σκευωροί" της συνελήφθησαν», τόνισε ο Ζαρίφ. 

«Το Ιράν καταδικάζει απόλυτα κάθε πράξη βίας και τρομοκρατίας οπουδήποτε και είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να αποκαλύψει αυτό που είναι ένα δόλιο παραπλανητικό τέχνασμα», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM