Συμμορίες απειλούν τον πρόεδρο του Μεξικού

Συμμορίες απειλούν τον πρόεδρο του Μεξικού Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έγινε στόχος απειλών φερόμενων ως κακοποιών, μελών συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι φερόμενοι ως κακοποιοί απαίτησαν να αποσυρθούν από το πεδίο οι στρατιωτικοί που έχουν αναπτυχθεί για να πατάξουν τις κλοπές και τη λαθρεμπορία καυσίμων, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα στραφούν εναντίον του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και πολιτών.

Η απειλή καταγράφηκε δύο εβδομάδες μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο κεντρικό Μεξικό, όπου αγωγός μεταφοράς βενζίνης είχε υποστεί διάτρηση και εκατοντάδες κάτοικοι είχαν πάει να μαζέψουν καύσιμο, εν μέσω της κυβερνητικής εκστρατείας για την πάταξη των κλοπών καυσίμων, που έχει προκαλέσει ελλείψεις.

Όχημα που περιείχε ομοίωμα βόμβας αφέθηκε το πρωί της Πέμπτης μπροστά σε διυλιστήριο στη Σαλαμάνκα, στην Πολιτεία Γουαναχουάτο, στα κεντρικά της χώρας, καταγράφει φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε από τη μεξικανική προεδρία.

Πλακάτ που απαιτούσαν την απελευθέρωση φερόμενων ως κακοποιών που συνελήφθησαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής του Λόπες Ομπραδόρ εναντίον των κλοπών καυσίμων, και επίσης απαιτούσαν να αποσυρθούν τα στρατεύματα που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στη Γουαναχουάτο, εντοπίστηκαν πολύ κοντά.

Τα υπέγραφε ο φερόμενος ως επικεφαλής μιας συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, ονόματι Σάντα Ρόσα δε Λίμα, που απείλησε να βάλει στο στόχαστρο στρατιωτικούς και πολίτες αδιακρίτως εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του.

«Δεν υπήρχαν εκρηκτικές ύλες μέσα στο εγκαταλελειμμένο όχημα», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της μεξικανικής προεδρίας Χεσούς Ραμίρες.

Το συμβάν «όπως δείχνουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία συνδέεται με τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των κλοπών καυσίμων», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως διενεργείται έρευνα.

Επρόκειτο για «λαθεμένο συναγερμό», σχολίασε ο Λόπες Ομπραδόρ στην καθημερινή του συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Μεξικανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου, εξαπέλυσε εκστρατεία εναντίον των κλοπών καυσίμων, μιας μάστιγας η οποία στοιχίζει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Pemex και αποτελεί την αιτία πολλών βίαιων εγκλημάτων.

Οι φερόμενοι ως κακοποιοί «στέλνουν ένα πολύ άμεσο μήνυμα, μια απειλή που η κυβέρνηση πρέπει να αναλύσει σε όλο της το μέγεθος και να επανεξετάσει την ασφάλεια του προέδρου», επισήμανε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμουέλ Γκονσάλες, άλλοτε εισαγγελέας αρμόδιος για την καταπολέμηση των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Ο Μεξικανός πρόεδρος επέλεξε, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να διαλυθεί η ομάδα που ήταν αρμόδια για την προστασία του και λαμβάνει πολύ πιο περιορισμένα μέτρα ασφαλείας από τους προκατόχους του.

«Ο λαός με προστατεύει», έχει επιμείνει ο πρόεδρος της μεξικανικής αριστεράς, ο οποίος εξάλλου ταξιδεύει με εμπορικές πτήσεις και αποφάσισε να πωληθεί το προεδρικό αεροσκάφος.

Στο Μεξικό καταγράφηκε το 2018 νέο ρεκόρ βίαιων εγκλημάτων, με τις ανθρωποκτονίες να ανέρχονται στις 33.341, ήτοι αριθμό χωρίς προηγούμενο αφότου η κυβέρνηση άρχισε να δημοσιοποιεί στατιστικές για το φαινόμενο, το 1997.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM