Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να προβλέψει πως η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα, μεγαλύτερη αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης, θα έθετε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού στις εκλογές του Μαρτίου.
Η είδηση προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και πολιτικό σεισμό στη χώρα που δεν έχει βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο.
Η 67χρονη πριγκίπισσα θεωρούταν πάντα λαμπερή και ιδιαίτερη προσωπικότητα, ένα κάπως εκκεντρικό μέλος της βασιλικής οικογένειας, αλλά η πολιτική ήταν ένα πεδίο που κανένα μέλος της δεν θα τολμούσε.
Η υποψηφιότητα δεν εμπόδισε τον αρχηγό της χούντας, που βρίσκεται στην εξουσία, να θέσει κι αυτός υποψηφιότητα και έτσι ο στρατηγός Πραγιούτ Σαν-Ο-Σα θα βρεθεί απέναντί της.
Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης έσπευσε να δείξει πόσο αναπάντεχη ήταν η κίνηση της πριγκίπισσας χαρακτηρίζοντας «ακατάλληλη» την άνευ προηγουμένου υποψηφιότητα.
Σε δήλωσή του το παλάτι, είπε ότι μια τέτοια πράξη «πάει κόντρα στην κουλτούρα του έθνους».
Ποια είναι η πριγκίπισσα που διεκδικεί πολιτικό ρόλο
Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες, έχει τραγουδήσει στη σκηνή με μια κορυφαία ταϊλανδική ποπ μπάντα και είναι φανταχτερά μοντέρνα με ρούχα πολυτελών οίκων να γεμίζουν τη ντουλάπα της.
Παρά την εικόνα σταρ, θεωρείται προσβάσιμη και φιλική με τον κόσμο.
Στην Ταϊλάνδη ήταν γνωστή η αδυναμία που της είχε ο πατέρας, ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ. Η Ουμπολρατάνα μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει επιστήμη και μαθηματικά στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, αλλά όταν παντρεύτηκε έναν Αμερικανό, τον Πίτερ Τζένσεν, το 1972, παραιτήθηκε από τους βασιλικούς τίτλους της.
Τελικά το 2001 επέστρεψε για να ζήσει στην Ταϊλάνδη μετά το διαζύγιό της.
Ξεκίνησε την καριέρα της στη σόουμπιζ το 2003, με ρόλο σε ένα τηλεοπτικό δράμα και συνέχισε με αρκετές άλλες ταινίες ενώ είναι πολύ δραστήρια στο φιλανθρωπικό κομμάτι, Η ίδια ίδρυσε μια μκο η οποία στοχεύει να βοηθήσει τους νέους να ξεφύγουν από τον εθισμό στα ναρκωτικά.
Σε μια δημοσίευσή της στο Instagram την Παρασκευή, η πριγκίπισσα επανέλαβε ότι είχε παραιτηθεί από όλους τους βασιλικούς τίτλους της και ότι τώρα ζει ως κοινή θνητή.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Η Ουμπολρατάνα θα είναι αντίπαλη για τη θέση του επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου με το ψηφοδέλτιο ενός κόμματος του οποίου ηγείται η παράταξη του Θακσίν Σιναουάτρα, δισεκατομμυριούχου και εξόριστου πρώην πρωθυπουργού.
Αυτός ο τελευταίος θεωρούνταν ανέκαθεν από την παλιά φρουρά των ανακτόρων και τους στρατιωτικούς απειλή για τη βασιλεία. Εξ ου και τα πραξικοπήματα του 2006 και του 2014 εναντίον της κυβέρνησής του και αυτής της αδελφής του, της Γινγκλούκ.
Όμως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς, ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο γιος του, ο Μάχα Βαζιραλονγκόρν.
Η υποψηφιότητα της αδελφής του βασιλιά, η οποία πολλοί πίστευαν πως δεν μπορεί να αποφασίσθηκε χωρίς την έγκριση του μονάρχη, αποτελεί συνεπώς μια ένδειξη ρήξης που δεν έχει προηγούμενο στην εποχή του Μπουμιμπόλ και σηματοδοτεί την ηχηρή επιστροφή του Θακσίν Σιναουάτρα στο πολιτικό προσκήνιο.
Η ίδια η πριγκίπισσα δήλωσε σήμερα ότι, αποδεχόμενη το χρίσμα ενός πολιτικού κόμματος για την πρωθυπουργία στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, ασκεί τα δικαιώματά της ως πολίτη.
«Δέχθηκα το χρίσμα του κόμματος Thai Raksa Chart για την πρωθυπουργία για να δείξω τα δικαιώματά και την ελευθερία μου χωρίς οποιαδήποτε προνόμια πάνω από τους άλλους ταϊλανδούς συμπολίτες μου βάσει του συντάγματος», είπε.
Την είδηση είχε κάνει γνωστή ο Πρισαπόλ Πονγκπανίς, ηγέτης του κόμματος Thai Raksa Chart. Έκρινε πως η πριγκίπισσα ήταν «η καταλληλότερη επιλογή», ενώ φήμες για την υποψηφιότητά της κυκλοφορούσαν ευρέως τις τελευταίες ημέρες.
Η Ουμπολρατάνα δεν έκανε σήμερα δημόσια εμφάνιση.
Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει αναλάβει ποτέ τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας το 1932.
«Όμως αυτή η πριγκίπισσα, που δεν έχει κάνει ποτέ της πολιτική, έχει άραγε την ικανότητα να διευθύνει τη χώρα;», αναρωτιέται η Σοφί Μπουασό ντι Ροσέ, του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. «Όλα θα καθορίζονταν τότε από τη μοναρχία, οι Ταϊλανδοί είναι άραγε έτοιμοι να το δεχθούν;», προσθέτει.
Μετά την ανακοίνωση της Ουμπολρατάνα, ο στρατηγός Πραγιούτ Σαν-ο-Σα δήλωσε πως «αποδέχεται την πρόσκληση» του κόμματος Phalang Pracharat, που υποστηρίζει τη στρατιωτική χούντα, να γίνει πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης στις βουλευτικές εκλογές.
Οι δυο τους θα ανταγωνισθούν συνεπώς στις εκλογές αυτές, τις πρώτες από το 2011, οι οποίες προαναγγέλλονται ξαφνικά πολυτάραχες.
Μέχρι τώρα, ο επικεφαλής της χούντας βολιδοσκοπούνταν για να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης. Ο στρατός, ο οποίος πήρε την εξουσία με πραξικόπημα τον Μάιο του 2014, έχει φροντίσει να σημαδέψει τα χαρτιά, κυρίως κάνοντας να υιοθετηθεί, το 2016, ένα αμφιλεγόμενο Σύνταγμα, βάσει του οποίου η Γερουσία διορίζεται ολόκληρη από τους στρατιωτικούς.
σχόλια