Σαμόα: Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί από την επιδημία ιλαράς

Σαμόα: Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί από την επιδημία ιλαράς Facebook Twitter
0

Ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί από την επιδημία ιλαράς στη Σαμόα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.


Ειδικότερα, οι Αρχές στη Σαμόα, το μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού, ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα σχολεία κι επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια ενόψει της περιόδου των εορτών του τέλους της χρονιάς, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας της επιδημίας ιλαράς ξεπέρασε τους 50 νεκρούς — στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά — στο τελευταίο χρονικά ξέσπασμα της εξαιρετικά μολυσματικής αυτής ασθένειας.

Η ασθένεια, που γνωρίζει νέα έξαρση στην υφήλιο, πλήττει από τα μέσα του Οκτωβρίου έναν πληθυσμό ιδιαίτερα ευάλωτο, αφού σε εμβολιασμό είχε υποβληθεί μόλις το 31% του πληθυσμού όταν κηρυσσόταν η επιδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σε κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων υπερδεκαπλασιάστηκε, στους 53 νεκρούς τη Δευτέρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Σαμόα. Ως σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 3.700 κρούσματα ιλαράς στον βαθιά θρησκευόμενο πληθυσμό της χώρας, που αριθμεί περίπου 200.000 μέλη.

«Όλα τα σχολεία έκλεισαν, οι εθνικές εξετάσεις αναβλήθηκαν», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Βαβατάου Ταουφάο, γενικός γραμματέας της ιεράς συνέλευσης των χριστιανικών εκκλησιών στη Σαμόα. «Κάνουμε ακόμη λειτουργίες στις εκκλησίες αλλά αν τα πράγματα επιδεινωθούν, θα πρέπει να τις σταματήσουμε τελείως — και είναι σχεδόν Χριστούγεννα», είπε το στέλεχος αυτό της εκκλησιαστικής ιεραρχίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανατηφόρων κρουσμάτων ήταν παιδιά: 48 από τα 53 θύματα ήταν τεσσάρων ετών ή ακόμη μικρότερα, σύμφωνα με τα νεότερα κυβερνητικά στοιχεία.

Τα κρούσματα ιλαράς βρίσκονται σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και σε πλούσια κράτη όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, καθώς οι γονείς επιλέγουν τα παιδιά τους να μην εμβολιάζονται επικαλούμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις τους αλλά και τους φόβους τους — που οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα καταρρίψει — πως τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό.

Άλλα κράτη, είτε εξαιτίας της φτώχεια, είτε λόγω ανεπαρκούς σχεδιασμού, έχουν αφήσει τα επίπεδα της ανοσοποίησης να υποχωρήσουν, εκθέτοντας τα μικρά παιδιά ευάλωτα σε έναν ιό που προσβάλλει επιθετικά το ανοσοποιητικό.

Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τον Οκτώβριο ότι καταγράφεται επάνοδος των επιδημιών ιλαράς, που είχε χαρακτηρίσει καταστροφική, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατά 300% μόνο μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2019. Τα κρούσματα ανέρχονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι στη Σαμόα συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με πέντε νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Η πρωθυπουργός της γειτονικής Νέας Ζηλανδίας, η Τζασίντα Αρντέρν, ανακοίνωσε η χώρα της στέλνει κι άλλα εφόδια, ιδίως εμβόλια, και δεκάδες εξειδικευμένα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού της προσωπικού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ