Το να δημιουργηθούν οι λεγόμενες «αεροφέγυρες» με συγκεκριμένες χώρες χαμηλού ρίσκου για την πανδημία του κορωνοϊού, εξετάζει η Βρετανία.
Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από το να υπάρξει μία συνολική εξαίρεση από την καραντίνα για όλες τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον. Σημειώνεται ότι όποιος φθάνει από τη Δευτέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών για να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων κρουσμάτων. Το αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας μέτρο έχει προκαλέσει αναστάτωση στους τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Σε ενημέρωση, ο εκπρόσωπος τόνισε για την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου στις εισόδους της χώρας ότι το επίπεδο συμμόρφωσης ήταν καλό, αλλά απέρριψε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μία αμοιβαία ταξιδιωτική συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα με το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών για την αποφυγή της καραντίνας.
«Οι αερογέφυρες είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε ακόμη, αλλά τίποτε περισσότερο πέρα από αυτό» είπε χαρακτηριστικά. Αρνήθηκε να σχολιάσει τις νομικές διαδικασίες που κίνησαν κατά του μέτρου καραντίνας της κυβέρνησης τρεις αεροπορικές εταιρίες, αλλά είπε: «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Εάν περιορίσουμε τον κίνδυνο νέων περιστατικών να εισέλθει στην χώρα από το εξωτερικό, μπορούμε να βοηθήσουμε στην μείωση της πιθανότητας ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού».
52 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες
Άλλοι 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες 24 ώρες, στον χαμηλότερο έως τώρα ημερήσιο απολογισμό για τη χώρα από τις 22 Μαρτίου, την παραμονή της λήψης έκτακτων περιοριστικών μέτρων. Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό ανέρχονται στους 40.597. Τα κρούσματα φτάνουν συνολικά τα 287.399, αφού σήμερα αναφέρθηκαν άλλα 1.205.
Στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος επί δύο συνεχόμενες ημέρες. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού (R) είναι κάτω από το 1, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων θα συνεχίσει να μειώνεται. «Ο κορωνοϊός υποχωρεί σε όλη τη χώρα», είπε.
Ο Χάνκοκ πρόσθεσε ότι η επιδημία τίθεται υπό έλεγχο και στους οίκους ευγηρίας και στα άλλα προνοιακά ιδρύματα για ενηλίκους, χάρη στα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters
σχόλια