Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Τρίτη τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ακολουθεί ισλαμοφοβικές πολιτικές, που στοχεύουν στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους.
Οι πολιτικές κατά του Ισλάμ «έχουν γίνει ένα χρήσιμο όργανο για ορισμένες δυτικές χώρες για να καλύψουν τις δικές τους αποτυχίες», ανέφερε ο Ερντογάν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε ομιλία του κατά τη διάρκεια συνάντησης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
«Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτού θα ήταν να έρθουν στο επίκεντρο όροι όπως " Γαλλικό Ισλάμ "," Ευρωπαϊκό Ισλάμ "και" Αυστριακό Ισλάμ», δήλωσε ο Ερντογάν.
Τέτοιες κινήσεις, ειδικά εκείνες του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, στοχοποιούν στην πραγματικότητα το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Εκείνοι που ενοχλούνται με την άνοδο του Ισλάμ παρουσιάζουν κρίσεις που δημιούργησαν οι ίδιοι ως δικαιολογία για να επιτεθούν στη θρησκεία μας. Η αντιμουσουλμανική, η ρητορική του Ισλάμ είναι σήμερα τα πιο χρήσιμα εργαλεία των δυτικών πολιτικών για να καλύψουν τις δικές τους αποτυχίες», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τόνισε δε ό,τι υπάρχει η πρόθεση να «καθιερωθεί ένα αντι-ισλαμικό σύστημα, όπου η θρησκεία ασκείται μόνο στο σπίτι και δεν υπάρχει άδεια για θρησκευτικές αρχές και σύμβολα στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, στην πόλη ή στην κοινωνική ζωή».
Η επίθεση Ερντογάν προς τον Εμάνουελ Μακρόν αφορά πρόσφατο νομοσχέδιο για το Ισλάμ, που παρουσίασε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί τον Δεκέμβριο και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Βουλή τον Ιανουάριο.
Στόχος του σχεδίου του Μακρόν είναι ένα «Ισλάμ του διαφωτισμού, συμβατό με τις αξίες της Γαλλίας» καθώς θεωρεί πως το ακραίο Ισλάμ, που έχει εκφραστεί σε διάφορες επιθέσεις στη χώρα, δεν αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των μουσουλμάνων της Γαλλίας.
Στα μέτρα του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνεται η διδασκαλία της αραβικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία, ο αυστηρός έλεγχος της ιδιωτικής θρησκευτικής εκπαίδευσης, ο περιορισμός της εκπαίδευσης στο σπίτι και η πάταξη των λόγων ή δραστηριοτήτων που αντιβαίνουν τις γαλλικές αξίες, όπως τα χωριστά ωράρια για γυναίκες και άντρες στις δημοτικές πισίνες, μεταξύ άλλων.