Από σήμερα, Τρίτη, τίθεται σε ισχύ στην ΕΕ η απαγόρευση της χρήσης πάνω από 4.000 χημικών ουσιών σε μελάνια για τατουάζ, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις.
Πρόκειται για ουσίες που κρίθηκαν επικίνδυνες, υπό τον κανονισμό REACH της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά. Αυτή η απόφαση αφορά διάφορα συστατικά, όπως η ισοπροπυλική αλκοόλη που οι προμηθευτές μελανιών λένε ότι υπάρχει στα περισσότερα σκευάσματα αυτής της αγοράς.
Οι Ευρωπαίοι tattoo artists ανησυχούν ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να πλήξουν τον κλάδο τους, έπειτα και από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Μάλιστα, τονίζουν ότι οι κατασκευαστές καθυστέρησαν να προχωρήσουν την εύρεση των μελανιών που θα αντικαταστήσουν αυτά που απαγορεύονται, ενώ ανησυχούν ότι αυτά δεν θα έχουν την ίδια φωτεινότητα και διάρκεια.
Αντιδράσεις υπάρχουν στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, ενώ συγκεντρώνονται υπογραφές σε αίτηση με τίτλο «Save the Pigments», που αφορά δύο συγκεκριμένα μελάνια, τα Pigment Blue 15 και Pigment Green 8. Κατασκευαστές διαμαρτυρήθηκαν ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη η αντικατάστασή τους και για αυτό δόθηκε παράταση και τα συγκεκριμένα θα απαγορευθούν τον Ιανουάριο του 2023.
Οι tattoo artists επισημαίνουν στην αίτηση ότι η απαγόρευση θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανταγωνιστικότητα του κλάδου έναντι παρόχων εκτός ΕΕ, όπως και ότι θα προωθήσει την αναβίωση των παράνομων τατουάζ.
Μέχρι στιγμής η επιστημονική έρευνα για το αν τα μελάνια του τατουάζ προκαλούν καρκίνο δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα, σημειώνει το Politico. Κάποιες από τις ουσίες στα μελάνια έχουν αποδειχθεί καρκινογόνες, αλλά δεν έχει βρεθεί άμεση σύνδεση. Ανάλυση του 2012 ανέφερε ότι η όποια σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του δέρματος που προκύπτει από τα τατουάζ «πρέπει να θεωρείται μέχρι στιγμής τυχαία». Άλλη, από το 2016, υποστηρίζει ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι «σχετικά σπάνιες» και «γενικά απρόβλεπτες» και τείνουν να προκαλούνται από το ανοσοποιητικό ή από δερματικές λοιμώξεις.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τατουάζ στην υγεία δεν έχουν διερευνηθεί ποτέ, εξηγούν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, που εργάζονται σε πρότζεκτ για να απαντήσουν «για πρώτη φορά» αν τα τατουάζ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Το πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου.
Πρόθεση δεν ήταν να πληγεί ο τομέας των τατουάζ, αλλά να γίνει πιο ασφαλής, επεσήμανε ο Μαρκ Μπλέινι, ειδικός του ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA), που εργάστηκε στην πρόταση για την απαγόρευση.
Ο Οργανισμός κατέληξε ότι ο περιορισμός ήταν «αναλογικός με τον κίνδυνο», επειδή θα απέφερε «σημαντικά» κοινωνικά οφέλη», συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής «ανεπιθύμητων ενεργειών στο δέρμα και άλλων επιπτώσεων στην υγεία». Επίσης, προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει «σημαντικός οικονομικός αντίκτυπος στην εφοδιαστική αλυσίδα».
Οι κατασκευαστές είχαν στη διάθεσή τους αρκετά χρόνια για να παράσχουν αντικαταστάσεις για τα μελάνια που απαγορεύονται, επεσήμανε ακόμη ο Μπλέινι. Σημείωσε επίσης ότι οι άνθρωποι του χώρου θα έπρεπε να είναι εξοικειωμένοι με τους νέους κανονισμούς. Επτά χώρες- Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σλοβενία και Σουηδία- ήδη έχουν εισάγει στην εθνική νομοθεσία κατευθυντήριες γραμμές για τα μελάνια των τατουάζ που, εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2003 και το 2008.