Η πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ισραήλ- Χαμάς για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και την ανταλλαγή τους με Παλαιστινίους που ήταν κρατούμενοι σε φυλακή του Ισραήλ τηρήθηκε.
Από πλευράς Χαμάς απελευθερώθηκαν 13 ισραηλινοί όμηροι, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος κρατούμενοι όλοι της Χαμάς, αν και η συμφωνία περιελάμβανε μόνο τους 13 Ισραηλινούς. Οι υπόλοιποι 11 απελευθερώθηκαν υπό άλλη διαπραγμάτευση. Απο αύριο αναμένεται να απελευθερωθούν και άλλοι όμηροι της Χαμάς και πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ έχει ήδη στα χέρια του τη λίστα.
Μόλις ολοκληρώθηκε η απελευθέρωσή τους το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 39 Παλαιστινίους κρατούμενους όπως είχε συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με τους όρους που είχε ανακοινώσει προηγουμένως το Κατάρ, συνολικά 50 από τους ομήρους, γυναίκες και παιδιά, αναμένεται να απελευθερωθούν κατά την τετραήμερη ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών.
Τι θα γίνει αύριο με την απελευθέρωση ομήρων
Η πρώτη παρτίδα της απελευθέρωσης ομήρων ήταν η σημερινή και όλοι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την περαιτέρω απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων κατά τη διάρκεια του τετραήμερου, σύμφωνα με το Ισραήλ. Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους κρατούμενους είναι άνδρες έφηβοι, μαζί με ορισμένες γυναίκες, σύμφωνα με έναν κατάλογο της ισραηλινής κυβέρνησης.
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές είναι περίπου 8.300, σύμφωνα με τον Qadura Fares, τον επικεφαλής της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Από αυτούς, περισσότεροι από 3.000 κρατούνται σε αυτό που το Ισραήλ αποκαλεί «διοικητική κράτηση», η οποία σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον.
Μπάιντεν για απελευθέρωση ομήρων
«Είναι μόνο μια αρχή, αλλά μέχρι στιγμής έχει πάει καλά» είπε ο Τζο Μπάιντεν πριν από λίγο μιλώντας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς και την ανταλλαγή με τους Παλαιστινίους κρατούμενους νωρίτερα σήμερα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι θεωρεί τη σημερινή ημέρα ως την «έναρξη μιας διαδικασίας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι πίεσε συνεχώς για παύση των μαχών - τόσο για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα όσο και για την απελευθέρωση ομήρων.
«Από τη στιγμή που η Χαμάς απήγαγε αυτούς τους ανθρώπους, εγώ μαζί με την ομάδα μου εργαζόμασταν όλο το 24ωρο για να εξασφαλίσω την απελευθέρωσή τους. Έχω μιλήσει επανειλημμένα με τον Εμίρη του Κατάρ, τον Πρόεδρο αλ-Σίσι της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ, για να βοηθήσω να εξασφαλιστεί αυτή η συμφωνία», είπε.
Με πληροφορίες του CNN/BBC/Guardian