Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Ερντογάν: Nα σταματήσουν ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Ερντογάν: Nα σταματήσουν ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ Facebook Twitter
1

Απάντηση στις νέες απειλές που εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει της έναρξης γεωτρήσεων από την ExxonMobil στη κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο επαναλαμβάνει ότι αποθαρρύνει «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal για τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν τον ισομερή καταμερισμό των ενεργειακών κοιτασμάτων μεταξύ των δύο κοινοτήτων του νησιού που μπορεί να επιτευχθεί «στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ισομερώς ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Διεθνή / Επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος»: Η Δυτική Όχθη «μετατρέπεται σε μίνι-Γάζα» καθώς οι Ισραηλινοί καταστρέφουν σπίτια

Το «Σιδηρούν Τείχος» έχει να κάνει με την εκρίζωση μαχητών ομάδων, για να σταματήσει μια επανάληψη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Τζενίν ή το Τουλκαρέμ
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

Διεθνή / Εκλογές στη Γερμανία: Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι της αρχηγού της AfD - «Έξω η Βάιντελ»

«Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο με ποικιλομορφία χωρίς φασισμό» και «η ιστορία επαναλαμβάνεται εάν δεν διδαχθούμε τίποτα» ήταν μεταξύ των συνθημάτων των διαδηλωτών λίγες ώρες πριν τις εκλογές στη Γερμανία
LIFO NEWSROOM
«Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Διεθνή / «Θέλω να δω τον Έλον πιο επιθετικό»: Ο Τραμπ ζητά από τον Μασκ περισσότερες απολύσεις

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα λάβουν σύντομα email ζητώντας τους να αναφέρουν τα επιτεύγματά τους της προηγούμενης εβδομάδας, προειδοποιώντας ότι η μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί ως παραίτηση
LIFO NEWSROOM