Μηχανισμός κάμερας αναγνώρισης προσώπων, χρησιμοποιήθηκε στη συναυλία της Beyoncé στις 17 Μαΐου στο Κάρντιφ, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παιδόφιλοι και τρομοκράτες ανάμεσα στο πλήθος.
Μετά την βομβιστική επίθεση στο Manchester Arena το 2017, στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, ο Επίτροπος Αστυνομίας και Εγκλήματος της Νότιας Ουαλίας, Alun Michael, δήλωσε ότι η αναζήτηση πιθανών τρομοκρατών είναι πλέον μία συνήθης πρακτική, για αυτό και πραγματοποιήθηκε έλεγχος και στη συναυλία της Beyoncé.
Παράλληλα συμπλήρωσε, ότι πλέον στο στόχαστρο των αρχών είναι και οι παιδόφιλοι, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός νεαρών κοριτσιών που θα βρίσκονταν στη συναυλία της Beyoncé, και η χρήση αυτού του μηχανισμού για τον εντοπισμό τους, είναι η καλύτερη λύση.
Η κάμερα αναγνώρισης προσώπου, η οποία έχε επικριθεί από τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λειτουργεί με τη σύγκριση των προσώπων με μια «λίστα παρακολούθησης» που δημιουργεί και συλλέγει η αστυνομία, ενώ το υλικό από τις κάμερες CCTV, καταγράφεται και διατηρείται για διάστημα έως και 31 ημερών.
Η δικηγόρος της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liberty, Katy Watts, δήλωσε ότι η τεχνολογία «εδραιώνει πρότυπα διακρίσεων στην αστυνόμευση» και «παραβιάζει» την ιδιωτική ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
Από τη δική του μεριά ο Alun Michael υποστηρίζει ότι δεν πιστεύει πως η τεχνολογία αποτελεί πρόβλημα. «Υπήρξε μεγάλη παρεξήγηση, πιστεύοντας ότι οι εικόνες αυτές διατηρούνται (σ.σ.: για πάντα) και αυτό δεν ισχύει. Η μόνη εικόνα που διατηρείται είναι ενός ατόμου που έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα άτομα που αναζητούν οι αρχές.
Όταν υπάρχει μια live αναγνώριση προσώπου, ενημερώνομαι εκ των προτέρων και μου λένε ποια είναι η λίστα παρακολούθησης, και μπορώ εκείνη τη στιγμή να εξετάσω και να ελέγξω το περιστατικό» συμπλήρωσε.
Ο Alun Michael δήλωσε ότι η συναυλία της Beyoncé, ήταν ένα παράδειγμα για το πώς αυτό λειτούργησε στην πράξη.
«Από την αρχή θεωρούσαμε σωστό ότι η λίστα παρακολούθησης θα πρέπει να αποτελείται από δύο ομάδες ατόμων. Άτομα που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία υπό το φως της βομβιστικής επίθεσης στην αρένα του Μάντσεστερ, και δεύτερον από παιδόφιλους, επειδή θα υπήρχε πολύ μεγάλος αριθμός νεαρών κοριτσιών που θα παρακολουθούσαν αυτή τη συναυλία», κατέληξε συμπληρώνοντας πως θεωρεί ότι η γενική προσέγγιση που ακολουθήθηκε κατά τη χρήση του εργαλείου ήταν η σωστή.
Με πληροφορίες του BBC