Επεισοδιακά εξελίχθηκε η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Jean-Noël Barrot, στην Ιερουσαλήμ.
Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ήρθε αντιμέτωπος με ένα περιστατικό που αποτυπώνει την κρίση των γαλλο-ισραηλινών σχέσεων. Αφού συνομίλησε με τον νέο υπουργό Άμυνας και τέως υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον Ισραήλ Κατς, ο Barrot ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί έναν από τους τέσσερις τομείς στο Όρος των Ελαιών.
Αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε πριν ακόμη ο Barrot φτάσει στο σύμπλεγμα του Όρους των Ελαιών. Οπλισμένοι Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο ιερό και επιτέθηκαν σε δύο Γάλλους φρουρούς, που συνήθως εδρεύουν στο γαλλικό προξενείο της Ιερουσαλήμ. Μόλις έφτασε στον χώρο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να εισέλθει στον Ελαιώνα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «ένα συγκρότημα που ανήκει στη Γαλλία για πάνω από 150 χρόνια, την ασφάλεια και συντήρησή του οποίου η Γαλλία φροντίζει να διασφαλίζει με μεγάλη προσοχή».
Εξοργισμένος, ο Barrot είπε: «Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν σε αυτό, μεταφέροντας όπλα, χωρίς προηγουμένως να λάβουν άδεια από τη Γαλλία. Θα το πω πολύ αποφασιστικά: Αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες. Αυτή η επίθεση στην ακεραιότητα ενός τομέα που έχει τεθεί υπό την ευθύνη της Γαλλίας είναι πιθανό να αποδυναμώσει τους δεσμούς που έχω έρθει να καλλιεργήσω με το Ισραήλ».
Στη συνέχεια, η κατάσταση έγινε πιο τεταμένη μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των δύο Γάλλων χωροφυλάκων που υπερείχαν αριθμητικά, οι οποίοι έχουν διπλωματικό καθεστώς. Οι χωροφύλακες οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, από όπου αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις το βράδυ, μετά από παρέμβαση του υπουργού, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Γαλλία στο Ισραήλ και το Όρος των Ελαιών
Η Γαλλία διατηρεί ιδιαίτερο ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον για το Όρος των Ελαιών, καθώς συνδέεται με την περιοχή μέσω της Γαλλικής Στρατιωτικής Παρουσίας και της Ιστορικής Διπλωματίας στον χώρο της Ιερουσαλήμ, κυρίως λόγω των σχέσεών της με την Καθολική Εκκλησία και των συμφωνιών που είχαν γίνει στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ως η «προστάτιδα των Καθολικών» στην περιοχή, κυρίως μέσω της υπογραφής προνομίων (Capitulations) η Γαλλία έχει έρθει σε ρήξη με το Ισραήλ πολλές φορές.
Σε αρκετές περιοχές, όπως το Όρος των Ελαιών, οι γαλλικές εκκλησίες και τα μοναστήρια είχαν προνομιακή θέση, ρόλος που διατηρείται μέχρι και σήμερα, με την παρουσία της Γαλλίας στην προστασία και συντήρηση θρησκευτικών μνημείων στον Χριστιανικό κόσμο της Ιερουσαλήμ, να παραμένει ισχυρή.