Το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κυκλοφόρησε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, το οποίο, με τη μέθοδο του «πληθοπορισμού» ευελπιστεί να παράσχει θεραπεία για τον κοροναϊό.
Ο πληθοπορισμός είναι ένα μοντέλο κατανεμημένης επίλυσης προβλημάτων και λειτουργίας. Δηλαδή, με απλά λόγια τα προβλήματα δημοσιεύονται σε ένα άγνωστο πλήθος χρηστών, μέσω μιας ανοικτής πρόσκλησης για την παροχή λύσεων. Οι χρήστες - οι οποίοι αναφέρονται και ως το πλήθος, δηλαδή crowd - σχηματίζουν κοινότητες στο Διαδίκτυο και υποβάλουν λύσεις. Το πλήθος αξιολογεί επίσης τις λύσεις, επιλέγοντας τις καλύτερες. Αυτές οι λύσεις επιλέγονται από την αρχική οντότητα που έθεσε το πρόβλημα.
Το ηλεκτρονικό παζλ, που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρέχει στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να δημιουργήσει ψηφιακά μία πρωτεΐνη, σωτήρια για τον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία στη συνέχεια θα μπορούσε να κατασκευαστεί από το ερευνητικό τμήμα του Πανεπιστημίου.
Η πρωτεΐνη αυτή μάλιστα, δυνητικά, θα μπορούσε να μπλοκάρει την εισβολή του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.
Οι όποιες ιδέες δημιουργούνται από τις προτάσεις των «παιχτών» που συμμετέχουν, ελέγχονται στη συνέχεια και ενδεχομένως να μπορούσε να οδηγήσει στην ανεύρεση μεθόδου ίασης από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Σχεδιασμού Πρωτεϊνών του Σιάτλ.
Το παιχνίδι κυκλοφόρησε από την Foldit, ένα site που μετρά 12 χρόνια παρουσίας και σχεδιάστηκε από το τμήμα Παιγνίων του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Μάλιστα σε αυτό υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 200.000 καταγεγραμμένοι παίκτες.
Η περιγραφή του «παιχνιδιού» της Foldit, αναφέρει πως «Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ερευνητές έχουν καθορίσει τη δομή της πρωτεΐνης του κοροναϊού του 2019 και πώς αυτή συνδέεται με τους ανθρώπινους αποδέκτες. Αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία πρωτεΐνη που συνδέεται με την αρχική μορφή της πρωτεΐνης του κοροναϊού, αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την αλληλεπίδραση με τα ανθρώπινα κύτταρα και να σταματήσει τη μόλυνση.»
Με πληροφορίες από τον Independent
σχόλια