Στους 121 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών από την κατάρρευση ενός φράγματος της μεταλλευτικής εταιρείας Vale, στην πόλη Μπρουματζίνιου στις 25 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι αρχές.
Παράλληλα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και εκφράζονται φόβοι πως και αυτοί είναι νεκροί.
Σήμερα, ένατη ημέρα των ερευνών, οι πυροσβεστικές δυνάμεις της πολιτείας Μινάς Γκερές εκτίμησαν ότι υπάρχουν ακόμη 226 αγνοούμενοι ενώ 93 πτώματα έχουν ταυτοποιηθεί.
Βραζιλιάνικα τηλεοπτικά δίκτυα προέβαλαν χθες εικόνες από κάμερες ασφαλείας, όπου καταγράφεται η στιγμή της κατάρρευσης του φράγματος.
Η αστυνομία και η πυροσβεστική είχαν στην κατοχή τους αυτά τα βίντεο από την πρώτη ημέρα της τραγωδίας, αλλά αποφάσισαν να μην τα δώσουν στη δημοσιότητα προκειμένου «να μην προκαλέσουν πανικό στους πολίτες» τις αμέσως επόμενες ώρες, όπως εξήγησε σήμερα ο Πέδρο Αϊχάρα, ο εκπρόσωπος τύπου των πυροσβεστικών δυνάμεων του Μινάς Γκερές.
Τα πρώτα λεπτά της καταστροφής, ο χείμαρρος λάσπης ανέπτυξε ταχύτητες 70 έως 80 χιλιομέτρων ανά ώρα.
Γιατί κατέρρευσε το φράγμα
Η φονική κατάρρευση φαίνεται πως προκλήθηκε από «υγροποίηση». Κατά την υγροποίηση, ένα στερεό υλικό - όπως η άμμος - χάνει την αντοχή και τη σκληρότητά του και συμπεριφέρεται σαν υγρό. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές αιτίες κατάρρευσης φραγμάτων που συγκρατούν απορρίμματα από επεξεργασία ορυκτών σε μεταλλεία.
Σε αυτά τα τέλματα, τα τείχη των φραγμάτων κατασκευάζονται από ένα μείγμα λάσπης και άμμου που θυμίζει πηλό και συχνά χάνει τη δομική σταθερότητά του από την υγροποίηση.
Η ίδια αιτία είχε προκαλέσει και την κατάρρευση του φράγματος του Σαμάρκο το 2015, συνιδιοκτήτρια του οποίου είναι η ίδια εταιρεία.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια