Δακρυγόνα και κρότου-λάμψης κατά προσφύγων στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας: Έρευνα από το Μινσκ

Δακρυγόνα και κρότου-λάμψης κατά προσφύγων στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας: Έρευνα από το Μινσκ Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Η Λευκορωσία θα διεξαγάγει έρευνα για το βίαιο «συμβάν» κατά προσφύγων στα σύνορα της χώρας με την Πολωνία το μεσημέρι της Τρίτης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κρατικών Συνόρων, Άντον Μπικόφσκι. 

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ξέσπασαν βίαια επεισόδια με Πολωνούς συνοριοφύλακες να εκτοξεύουν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση στους πρόσφυγες οι οποίοι απαντούσαν με πετροπόλεμο. 


Όπως καταγγέλλει ο Μπικόφσκι, η εκδήλωση βίας διερευνάται και από την πολωνική πλευρά, την οποία κατηγορεί για «βίαιες ενέργειες κατά των μεταναστών στα σύνορα». 

Δακρυγόνα και κρότου-λάμψης κατά προσφύγων στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας: Έρευνα από το Μινσκ Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
Δακρυγόνα και κρότου-λάμψης κατά προσφύγων στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας: Έρευνα από το Μινσκ Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

«Στην πραγματικότητα, ο τοίχος είναι σε πολωνικό έδαφος, οπότε οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες δεν έχουν δικαίωμα να προσεγγίσουν. Για να ωθήσει σε οπισθοχώρηση τους μετανάστες, η πολωνική πλευρά έκανε χρήση δακρυγόνων» ανέφερε ο ίδιος.

«Αυτό εξαγρίωσε περισσότερο τους πρόσφυγες που άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα, παπούτσια ό,τι έβρισκαν εκείνη την κρίσιμη στιγμή, κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Ανταπαντώντας, η πολωνική πλευρά εκτόξευσε νερό με ειδικά οχήματα και βομβίδες κρότου-λάμψης κατά των άοπλων προσφύγων» υποστηρίζει ο Μπικόφσκι.

Κυρώσεις εν όψει


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα ότι «προετοιμάζουν» νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, «σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση», για να καταγγείλουν την «απάνθρωπη» εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών.

«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε λογοδοσία» από την εξουσία του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο «για τις επίμονες επιθέσεις του στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα διεθνή πρότυπα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Νεντ Πράις μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.


Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν πεθάνει από τη μία ή την άλλη πλευρά των συνόρων από το καλοκαίρι. Περίπου 4.000 μετανάστες συνολικά έχουν κατασκηνώσει, σύμφωνα με Πολωνούς συνοροφύλακες, μέσα στο κρύο και σε συνθήκες που επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, κατά μήκος των συνόρων ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία.

Μία αντιπαράθεση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα κοντά στο σημείο διέλευσης μεταξύ των χωριών Μπρούζγκι (Λευκορωσία) και Κουζνίτσα (Πολωνία), όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μετανάστες κυρίως από τη Μέση Ανατολή.


Η ΕΕ υποστηρίζει πως το Μινσκ ενορχήστρωσε τη συρροή χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία προκειμένου να εκδικηθεί για τις κυρώσεις που του επέβαλε μετά την αδυσώπητη καταστολή της αντιπολίτευσης από το 2020.
 

Με πληροφορίες από CNN/Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blue Origin: Επιβιβάστηκε κι ετοιμάζεται για εκτόξευση η γυναικεία αποστολή με Κέιτι Πέρι και Λορίν Σάντσεθ

Διεθνή / Live εικόνα: Εκτοξεύθηκε η γυναικεία αποστολή της Blue Origin με Κέιτι Πέρι και Λορίν Σάντσεθ

Εκτοξεύθηκε η γυναικεία αποστολή της Blue Origin με Κέιτι Πέρι και Λορίν Σάντσεθ - Επέστρεψε με ασφάλεια στις 16:42 - Τι τους είπε ο Τζεφ Μπέζος δευτερόλεπτα πριν την εκτόξευση
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στοιχημάτων στη Βρετανία: Κατηγορίες σε 15 άτομα, ανάμεσά τους πρώην συνεργάτης του Σούνακ

Διεθνή / Σκάνδαλο στοιχημάτων στη Βρετανία: Κατηγορίες σε 15 άτομα, ανάμεσά τους πρώην συνεργάτης του Σούνακ

Το Συντηρητικό Κόμμα ανακοίνωσε την άμεση αναστολή των εμπλεκόμενων στελεχών του, ενώ το Εργατικό Κόμμα κάλεσε σε πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία, κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραβίαση δεοντολογίας»
LIFO NEWSROOM
Βρετανίδα στους Times: «Κατήγγειλα τους άνδρες που με βίασαν στην Κύπρο, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι»

Διεθνή / Βρετανίδα τουρίστρια στους Times: «Κατήγγειλα τους άνδρες που με βίασαν στην Κύπρο, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι»

Το μαρτύριο μιας Βρετανίδας που δέχθηκε επίθεση από πέντε άνδρες εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στην Κύπρο, γράφουν οι Times
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πολεμικό της πλοίο - Νέες δορυφορικές φωτογραφίες

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πολεμικό της πλοίο - Νέες δορυφορικές φωτογραφίες

Η ναυτική δύναμη της Βόρειας Κορέας υπολογίζεται σε περίπου 400 περιπολικά σκάφη και 70 υποβρύχια, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA) από το 2021
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: 13χρονος ήρωας γλιτώνει από φλεγόμενο λεωφορείο και βοηθά άλλους να σωθούν στο Σούμι

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: 13χρονος γλιτώνει από φλεγόμενο λεωφορείο και βοηθά άλλους να σωθούν στο Σούμι

Η ρωσική επίθεση καταδικάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «φρικτό» το χτύπημα στο Σούμι, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει ευθέως τη Ρωσία ως υπεύθυνη
LIFO NEWSROOM