Die Welt: Μέρκελ και ο Ολάντ επιθυμούν λύση για την Ελλάδα ως τα τέλη Μαΐου

Die Welt: Μέρκελ και ο Ολάντ επιθυμούν λύση για την Ελλάδα ως τα τέλη Μαΐου Facebook Twitter
0

«Η Μέρκελ και ο Ολάντ επιθυμούν λύση για την Ελλάδα ως τα τέλη Μαΐου», σημειώνει στον τίτλο του άρθρου της η γερμανική εφημερίδα  Die Welt σήμερα.


Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζητούν γρήγορα και ξεκάθαρα βήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, αναφέρει η εφημερίδα.


«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να έχουμε μια λύση στο τραπέζι ως τα τέλη Μαΐου», δήλωσε ο Ολάντ. «Πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα, διότι το τέλος Μαΐου πλησιάζει γρήγορα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τη Μέρκελ.


Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθούν «σημαντικές πρόοδοι» ήδη κατά τη συνάντηση του Brussels Group.


Όπως επισημαίνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη Ρίγα την Πέμπτη και την Παρασκευή θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα.


Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα με μεταρρυθμίσεις.

Την πιτάχυνση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χθες μετά την συνάντηση που είχαν  στο Βερολίνο, με αφορμή τον "Διάλογο για το Κλίμα".

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες στην Ρίγα, ενώ επισήμαναν ότι "ο χρόνος τρέχει". "Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά με μια μακροπρόθεσμη λύση", τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Θα συναντήσουμε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στην Ρίγα (στην Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ) και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίθως να επιταχυνθούν. Επιθυμούμε να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, όπως στο Brussels Group, διότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαϊου και αυτό ειναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαϊου. Όταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Φρανσουά Ολάντ: «Πρέπει να επιταχύνουμε, διότι η ημερομηνία του τέλους Μαϊου πλησιάζει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει και ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να περιμένει. Πρέπει να βρεθούν πόροι. Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως το κάνουμε συχνά, να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και στην Ρίγα και εκεί θα μιλήσουμε με μια φωνή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά θέλουμε και να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση ώστε να μην έχουμε πάντα αυτή την ανασφάλεια. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων - Ελλάδας και ΕΕ - αυτό είναι το πνεύμα το οποίο μας οδηγεί και σίγουρα θα μας οδηγήσει και τις επόμενες ημέρες. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε ως το τέλος Μαϊου να βρίσκονται λύσεις στο τραπέζι», κατέληξε.


Πάντως τόσο η Frankfurter Allgemeine, ο ιστότοπος Focus Online, αλλά και η Welt, σημειώνουν ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να αποπληρωθεί μέρος του ελληνικού χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).


Παράλληλα, η Deutsche Wirtschafts Nachrichten σημειώνει ότι η Μέρκελ έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στους διαφωνούντες εντός του κόμματός της να αποδεχθούν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας. Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει, όπως και οι ΗΠΑ, τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως χώρας μέλος του ΝΑΤΟ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να είναι προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Διεθνή / Η διαρροή ερωτικών βίντεο θα μπορούσε να αποτελεί προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στην Αφρική

Πληθώρα βίντεο με τον ανώτερο κρατικό υπάλληλο Μπαλτασάρ Ενγκόνγκα σε ερωτικές συνευρέσεις, λένε ότι κυκλοφόρησαν εσκεμμένα από τον ίδιο - Διεκδικεί την προεδρία της Ισημερινής Γουινέας
LIFO NEWSROOM