Η Διεθνής Αμνηστία έχει συλλέξει νέα στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της Σινγιάνγκ της Κίνας.
Σε ένα πόρισμα 160 σελίδων η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η κινεζική πόλη έχει γίνει μια «κόλαση» για εκατοντάδες μουσουλμάνους και άλλες μειονότητες που υφίστανται βασανιστήρια.
Η Οργάνωση έχει στοιχεία και καταγγελίες για βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα εναντίον Ουιγούρων, σε άτομα από το Καζακστάν και μουσουλμανικές μειονότητες που ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί μαζική κράτηση και βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα στην περιοχή.
Η Αμνηστία ζητά να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα που συγκεντρώνουν μουσουλμανικές και άλλες εθνοτικές μειονότητες σε ολόκληρη την επαρχία Σινγιάνγκ, ενώ απευθύνθηκε στον ΟΗΕ για να διεξάγει έρευνες για τυχόν εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η Κίνα αρνείται όλες τις κατηγορίες για αδικήματα στο Σινγιάνγκ και διαμηνύει ότι τα στρατόπεδα είχαν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μαθήματα κινεζικής γλώσσας και υποστήριξη εργασίας στις μειονότητες καθώς και για την καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού. Η έκθεση της Αμνηστίας ωστόσο εντείνει την όλο και αυξανόμενη πίεση στις κινεζικές αρχές την ώρα που οι Βρετανοί βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση τον Απρίλιο όπου ανέφεραν ότι η Κίνα διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων στο Σινγιάνγκ.
Πριν λίγες ημέρες, οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στην ανάγκη για κοινή προσέγγιση της Κίνας που κάνει εξαγωγές σε αθέμιτα χαμηλές τιμές και για τις καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξιωματούχος, που μίλησε ζητώντας να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι ηγέτες των επτά μεγαλύτερων προηγμένων οικονομιών του κόσμου συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη συντονισμού σχετικά με την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δημοκρατίες αλληλοϋποστηρίζονται.
«Θα έλεγα ότι υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά τη βούληση για καταγγελία των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων των θεμελιωδών ελευθεριών που επικαλούνται τις κοινές αξίες μας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Υπήρχε δέσμευση για ανάληψη δράσης ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό που βλέπουμε».
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η G7 προχώρησε πολύ σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, όταν το τελικό ανακοινωθέν δεν είχε καμιά αναφορά για την Κίνα. Σύμφωνα με τη νομική δομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως «οικονομία εκτός αγοράς» επιτρέπει στους εμπορικούς της εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό πλαίσιο για να καθορίσουν εάν οι εξαγωγές της Κίνας πωλούνται σε αθέμιτα χαμηλές τιμές, εάν αυτό ισχύει, να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί αντιντάμπινγκ.