Μοιάζει με κάτι βγαλμένο από κάποιο μακρινό γαλαξία, αλλά αυτό το X-wing starfighter του Star Wars «γεννήθηκε» σε ένα γκαράζ στη Γη.
Η ρέπλικα είναι δημιουργία του Ακάκι Λεκιατσβίλι, ενός γιατρού που εργάζεται στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα. Πέρασε σχεδόν έξι χρόνια δουλεύοντας σε αυτό το πρότζεκτ στον ελεύθερο χρόνο του. Τώρα που το ολοκλήρωσε, θέλει να το χρησιμοποιήσει για καλό σκοπό: «για τη μάχη ενάντια σε μια σατανική αυτοκρατορία, όπως στις ταινίες». Για τον ίδιο, αυτό σημαίνει συγκέντρωση χρημάτων για την Ουκρανία.
Sneak peek #StarWars #StarWarsRebels #STEMeducation @HamillHimself pic.twitter.com/TfQQFxI5CV
— X-Wing Fighter 🇺🇦 (@XWingHerself) March 12, 2022
Πρόκειται για ιδέα που γεννήθηκε το 2016, όταν θεώρησε ότι θα ήταν ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθει μερικά πράγματα στα παιδιά του για την επιστήμη και την τεχνολογία. «Από παιδί ήθελα να γίνω μηχανικός αεροδιαστημικής, αλλά οι γονείς μου με έστρεψαν προς την Ιατρική», λέει στο CNN ο 50χρονος που περιγράφει τον εαυτό του ως μάστορα με πάθος για το διάστημα.
Άρχισε να κατασκευάζει το σκάφος στο γκαράζ του, μέχρι που δεν χωρούσε πλέον για αυτό. Έφτιαξε μια επέκταση του γκαράζ, αλλά ούτε αυτός ο χώρος αρκούσε μόλις πρόσθεσε τα φτερά του σκάφους, που κινούνται. Οπότε, έχτισε ένα υπόστεγο στην πίσω αυλή του σπιτιού του, γεγονός που δεν ενθουσίασε τη σύζυγό του, σύμφωνα με τον ίδιο.
Woke up with so much positive energy this hump-day morning... must be a special day#starwars #MayThe4thBeWithYou #MayTheFourthBeWithYou #MayThe4th @MarkHamill pic.twitter.com/wMSoHTm239
— X-Wing Fighter 🇺🇦 (@XWingHerself) May 4, 2022
Χωρίς να έχει στα χέρια του σχέδια και οδηγίες, χρειάστηκε να κάνει μεγάλη έρευνα, μεταξύ άλλων παρακολουθώντας σκηνές από τις ταινίες του Star Wars. Έπειτα από έξι χρόνια σχεδιασμού, μαστορεμάτων, συγκολλήσεων και κατασκευής του υπόστεγου, τελικά το starfighter άνοιξε τα φτερά του, κυριολεκτικά.
Σε κλίμακα περίπου δύο τρίτων του πραγματικού, λειτουργεί με ασύρματο τηλεχειριστήριο, που ελέγχει τα φτερά και το παράθυρο του πιλοτηρίου. Μπορεί να κινηθεί στο έδαφος με ταχύτητα περίπου 4 μιλίων την ώρα. Οι προωθητήρες του ανοίγουν και κλείνουν και μέσα στο πιλοτήριο υπάρχουν δύο κάμερες, σύστημα στόχευσης, ακόμη και ένα R2D2, φουσκωτό. Το σκάφος δεν πετά και δεν ρίχνει λέιζερ, αλλά έχει κουμπιά για το τελευταίο, που βγάζουν ήχους.
Two days before the first official test flight ... can machines be nervous? Of course! #StarWars @HamillHimself pic.twitter.com/bEgHKKq6aY
— X-Wing Fighter 🇺🇦 (@XWingHerself) June 24, 2020
Ο Λεκιατσβίλι, που κατάγεται από τη Γεωργία και η σύζυγός του, που είναι από την Πολωνία, έχουν συγγενείς στις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία. Οπότε, μετά την εισβολή της Ρωσίας, ένιωσαν έντονα την ανάγκη να βοηθήσουν. Αντί, λοιπόν, να κρατήσει το νέο παιχνίδι του κλειδωμένο στο υπόστεγο, αποφάσισε να το αξιοποιήσει.
«Το βγάζουμε έξω και οι άνθρωποι κάνουν ουρά. Τα παιδιά θέλουν να καθίσουν μέσα και να πατήσουν κουμπιά, να βγάλουν φωτογραφίες και να δωρίσουν. Συγκεντρώνουμε αρκετά χρήματα», λέει. Ελπίζει να κερδίσει την προσοχή των φαν του Star Wars, για να αυξηθεί αυτό το ποσό. Αλλά τελικός στόχος του είναι να συνεργαστεί με ΜΚΟ ή κάποιον άλλον που μπορεί να τον βοηθήσει να πουλήσει το σκάφος σε δημοπρασία, προκειμένου όλα τα χρήματα να διατεθούν σε εκείνους που έχουν ανάγκη, στην Ουκρανία.
«Μπορώ να χτίσω το Χ-wing, αλλά η συγκέντρωση χρημάτων δεν είναι το αντικείμενό μου», παραδέχεται. Εκτιμά ότι η κατασκευή του σκάφους του κόστισε από 50.000 έως 100.000 δολάρια, αλλά για εκείνον λέει το πιο πολύτιμο ήταν η εμπειρία. Και δηλώνει αισιόδοξος ότι αν συνεχίσει να προσπαθεί, θα βρει τη σωστή στρατηγική για να βοηθήσει τους Ουκρανούς. «Είναι μια τεράστια τραγωδία. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να βοηθήσουμε», καταλήγει.