Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εκτίμησε ότι μια νίκη στο Χαλέπι θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία, αγνοώντας τις εκκλήσεις για εκεχειρία, αφού ο στρατός του ανακατέλαβε ολόκληρη την Παλιά Πόλη και το μεγαλύτερο μέρος των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών.
Στριμωγμένοι στις τελευταίες συνοικίες που ελέγχουν στο ανατολικό Χαλέπι, οι Σύροι αντάρτες απηύθυναν έκκληση την Τετάρτη για άμεση εκεχειρία διάρκειας πέντε ημέρων και για την απομάκρυνση των αμάχων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες υπό μια βροχή βομβών μετά την έναρξη στις 15 Νοεμβρίου της καταστροφικής επιχείρησης του συριακού στρατού.
Έξι δυτικές χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, έχουν επίσης ζητήσει να κηρυχθεί εκεχειρία, καταγγέλλοντας «ανθρωπιστική καταστροφή». Το σχέδιο για μια κατάπαυση του πυρός συζητήθηκε χθες το βράδυ στο Ανόβερο της Γερμανίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, χωρίς όμως να υπάρξει πραγματική πρόοδος.
«Σκοπεύουμε να επαναλάβουμε τις επαφές το πρωί», δήλωσε ο Κέρι μετά τη συνάντηση. Όταν ρωτήθηκε στην αρχή της συνάντησης αν η Ρωσία συμφωνεί να κηρυχθεί εκεχειρία στο Χαλέπι, ο Λαβρόφ απάντησε: «Ήμουν σύμφωνος και επιβεβαιώνω ότι υποστηρίζω την αμερικανική πρόταση της 2ας Δεκεμβρίου». Ο Ρώσος υπουργός αναφερόταν σε μια συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Ρώμη την Παρασκευή, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν σε ένα σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων και των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι και στην επιβολή νέας εκεχειρίας.
Ο Άσαντ, που αισθάνεται ενδυναμωμένος μετά τις στρατιωτικές νίκες, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί εκεχειρία στο Χαλέπι, σε συνέντευξή του στη συριακή εφημερίδα al Watan που κυκλοφορεί σήμερα. «Είναι αλήθεια ότι το Χαλέπι θα είναι μια νίκη για εμάς, όμως ας είμαστε ρεαλιστές, αυτό δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου. Παρόλα αυτά θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή» και «ένα σημείο καμπής για τον πόλεμο», τόνισε.
Υποστηριζόμενοι από Ιρανούς μαχητές και την λιβανέζικη Χεζμπολάχ, οι Σύροι στρατιώτες που έλεγχαν το δυτικό Χαλέπι έχουν ανακαταλάβει πλέον περισσότερο από το 80% των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών στα ανατολικά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με έναν ειδικό στη γεωγραφία της Συρίας, τον Φαμπρίς Μπαλάνς, οι αντάρτες ελέγχουν πλέον μόνο 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα του ανατολικού Χαλεπιού, σε σύνολο 60.
Χθες ο συριακός στρατός κατήγαγε μια συμβολική νίκη καταλαμβάνοντας την Παλιά Πόλη, ιστορικό κέντρο του Χαλεπιού, χωρίς μάλιστα μάχη. Οι αντάρτες αποσύρθηκαν «από τον φόβο να βρεθούν πολιορκημένοι», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP, οι περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών βομβαρδίζονται εντατικά. Στις περιοχές αυτές «δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν γίνει εύκολος στόχος» και «ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία», δήλωσε η Σόνια Κους διευθύντρια της οργάνωσης Save the Childrem. «Οι άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο με ελάχιστα ρούχα για να τους προστατεύουν από το κρύο», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τη διεθνή αδράνεια μπροστά στον κίνδυνο «να δούμε ακόμη περισσότερα παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα ή να σκοτώνονται».
Πολιορκημένοι, οι Σύροι αντάρτες ζήτησαν οι άμαχοι «που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι» να μπορέσουν να μεταβούν «στο βόρειο τμήμα της επαρχίας», όπου οι εξεγερμένοι εξακολουθούν να ελέγχουν κάποιες περιοχές.Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε «σπαρακτική» την κατάσταση των αμάχων στο Χαλέπι και ζήτησε την κήρυξη εκεχειρίας.
Οι σφοδροί βομβαρδισμοί έχουν ωθήσει 80.000 ανθρώπους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι από τις 15 Νοεμβρίου, όπου μέχρι τότε διέμεναν περίπου 250.000 κάτοικοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Εξάλλου σχεδόν 400 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων τουλάχιστον 45 παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι, ενώ 90 άμαχοι, εκ των οποίων 34 παιδιά, στο δυτικό, ανέφερε η ίδια πηγή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP
σχόλια