Το Ιράν θα εξελιχθεί σε «μια νέα Βόρεια Κορέα» εάν οι ΗΠΑ προκαλέσουν τον εκτροχιασμό της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Time και δημοσιεύτηκε σήμερα.
Ο Γάλλος ηγέτης αφηγείται πώς επιχείρησε να πείσει τον Οκτώβριο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει να υποστηρίζει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Τον ρώτησα απλά: "ποια είναι η γνώμη σας; Τι προτείνετε; Εάν θέλετε να διακόψετε κάθε είδους σχέση με το Ιράν λόγω των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, θα δημιουργήσετε μια νέα Βόρεια Κορέα. Ποια είναι η γνώμη σας; Ξεκινήστε πόλεμο, επιτεθείτε στο Ιράν; Αυτό θα ήταν τρέλα"».
Χωρίς να την καταγγείλει επίσημα, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε την 13η Οκτωβρίου να «επικυρώσει» τη συμφωνία, που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για δύο χρόνια και τελικά την υπέγραψαν η Τεχεράνη και η ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) κι η οποία στοχεύει στο να εμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Για τον Γάλλο πρόεδρο, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί. «Το έχουμε ήδη ζήσει με τη Βόρεια Κορέα. Και ξαφνικά θα ξυπνήσουμε σε 10 ή 12 χρόνια, χωρίς κανέναν έλεγχο, όμως (με το Ιράν) να έχει αποκτήσει πυρηνικό όπλο» προειδοποίησε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμά εξάλλου ότι ο Αμερικανός ομόλογός του δεν διαθέτει «σχέδιο Β», αφού ανακοίνωσε τον Ιούνιο την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού στο κλίμα, την οποία υπέγραψαν το 2015 195 χώρες, εκτός από το ενδεχόμενο μιας επαναδιαπραγμάτευσης που στοχεύει στο να καταστήσει πιο ευνοϊκούς τους όρους της συμφωνίας για την Ουάσιγκτον.
«Δεν μπορείτε να επαναδιαπραγματευτείτε με 180, 190 χώρες, αυτό δεν θα προχωρήσει» σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, που κάλεσε τον Τραμπ να «επανεξετάσει την απόφασή του». «Εσείς δεν συμφωνείτε, όμως ποιο είναι το σχέδιο Β σας; Δεν γνωρίζω το σχέδιο Β» που προτείνετε, τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Αμερικανός ομόλογός του δεν θα παραστεί στη Σύνοδο του Παρισιού της 12ης Οκτωβρίου, την οποία διοργανώνει η Γαλλία κάθε δύο χρόνια με θέμα τη συμφωνία του Παρισιού, «εκτός κι αν έχει να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση ότι αποφάσισε να επιστρέψει στο κλαμπ» των χωρών που την υπέγραψαν.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ