O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε ξανά, σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία για τη συμπεριφορά του απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ.
Στον απόηχο των τελευταίων ισλαμιστικών επιθέσεων επί γαλλικού εδάφους, ο Μακρόν δεσμεύτηκε στα μέσα Οκτωβρίου να καταπολεμήσει τον «ισλαμικό αυτονομισμό» που κατά τον ίδιο απειλεί να λάβει τον έλεγχο μερικών από τις μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία. Η στάση του Μακρόν όμως προκάλεσε τη δριμεία αντίδραση του Ερντογάν.
Η Γαλλία έχει συγκλονιστεί από τον αποκεφαλισμό ενός καθηγητή Ιστορίας, από έναν ακραίο Ισλαμιστή, που θέλησε να εκδικηθεί τον καθηγητή για την επίδειξη σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ στη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.
«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε επαρχιακό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη της Καισάρειας.
Στον απόηχο του αποκεφαλισμού του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, από ένας 18χρονο Τσετσένο στο όνομα του Ισλάμ, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της φιλο-παλαιστινιακής κολεκτίβας Σεΐχ Γιασίν, που, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «άμεσα εμπλεκόμενη» στην δολοφονική επίθεση.
«Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με μέλη μιας μονάδας για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού στο Μπομπινί σε βορειοανατολικό προάστιο του Παρισιού. «Αντίστοιχες αποφάσεις εναντίον οργανώσεων, ομάδων ατόμων, θα ληφθούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η γαλλική κυβέρνηση αντιδρά με ριζοσπαστικά, άμεσα μέτρα κατά των ισλαμιστικών και άλλων οργανώσεων στη χώρα.
Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν δήλωσε ότι θα προτείνει τη διάλυση του Συλλόγου κατά της Ισλαμοφοβίας (CCIF )που ιδρύθηκε το 2003 αλλά και του συλλόγου Baraka city τους οποίους χαρακτήρισε «εχθρούς της Δημοκρατίας».
Παράλληλα ζήτησε το κλείσιμο και του μεγάλου τζαμιού στην περιοχή Παντέν, που αναμετέδωσε το βίντεο. Μέσα στο τριήμερο η αστυνομία έκανε 40 στοχευμένες έρευνες σε σπίτια και ο υπουργός δήλωσε ότι προβλέπει άμεσα 20 έρευνες ημερησίως.
Στο στόχαστρο και τα κοινωνικά δίκτυα
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Γαλλία προετοιμάζει 231 απελάσεις ξένων που δεν έχουν άσυλο εκ των οποίων οι 180 είναι στη φυλακή. Οι περισσότεροι προέρχονται από χώρες της βόρειας Αφρικής και τη Ρωσία. Ρώσος Τσετσένος ήταν και ο δράστης. Το 2010 ο Οργανισμός για το άσυλο είχε απορρίψει το αίτημα των γονιών του, με έφεση όμως ένα χρόνο μετά το αρμόδιο Δικαστήριο παρείχε το άσυλο και σήμερα είναι δακτυλοδεικτούμενο.
Στο στόχαστρο είναι και τα κοινωνικά δίκτυα που έπαιξαν βασικό ρόλο στη διάδοση του βίντεο και που η κυβέρνηση κατηγορεί για «ανεκτικότητα και χαλάρωση έναντι των ισλαμιστών που είναι κήρυκες μίσους στον κυβερνοχώρο».
Η Μαρλέν Σιαπά, αρμόδια για την Ιθαγένεια στο υπουργείο Εσωτερικών, είχε συνάντηση με τους υπεύθυνους στις διάφορες πλατφόρμες των δικτύων όπως, Twitter, Facebook, Tik-Tok, Instagram.