Καθώς η ταχύτατα μεταδιδόμενη μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει όλον τον κόσμο, τα κρούσματα και οι θάνατοι του κορωνοϊού στην Ιαπωνία σημειώνουν εμφανή πτώση, και κανείς δεν ξέρει γιατί ακριβώς.
Ίσως έχει να κάνει με γενετικές παραμέτρους, ίσως με τους εμβολιασμούς, πάντως οι ειδικοί αγνοούν τους λόγους που κρατούν χαμηλά θανάτους και μολύνσεις στην Ιαπωνία όπου έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα τής Όμικρον.
«Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους πίσω από την απότομη πτώση στους θανάτους της Covid στην Ιαπωνία» παραδέχεται ο Τάρο Γιαμαμότο, καθηγητής υγείας στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Ναγκασάκι.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ιαπωνία είχε πολύ χαμηλότερους δείκτες μολύνσεων και θανάτων από πολλές χώρες της Δύσης - παρότι καταγράφηκε σοβαρή έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες που έφτασε στα όριά του το σύστημα υγείας.
Όμως, εκτός από την Ιαπωνία, ηπιότερη -σε σχέση με την Αμερική και την Ευρώπη- ήταν η «επέλαση» του κορωνοϊού και σε άλλες ασιατικές χώρες.
Πού αποδίδουν το φαινόμενο οι ειδικοί
Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο συχνά στους εξοικειωμένους και πειθαρχημένους πολίτες λόγω πρότερης εμπειρίας τους σε ασθένειες του αναπνευστικού όπως οι επιδημίες SARS και MERS. Επιπλέον, οι ερευνητές εξετάζουν, μεταξύ άλλων, και τις παραμέτρους των γονιδίων, της διατροφής ή άλλων χαρακτηριστικών που απαντώνται στις χώρες της ανατολικής Ασίας - όπως Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
Στην περίπτωση της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, εξετάζεται και ο παράγοντας του καιρού, τα κυκλικά μοτίβα στην εξάπλωση του ιού ή και η πιθανότητα πρότερης έκθεσης σε ηπιότερα στελέχη του κορωνοϊού που οδήγησαν σε χαμηλά επίπεδα θανάτων και κρουσμάτων.
Οι ειδικοί αναγνωρίζουν κάποια γενετικά χαρακτηριστικά μεταξύ των Ιαπώνων που ενδέχεται να έχουν οδηγήσει σε ισχυρότερη ανοσοαπόκριση στον κορωνοϊό, αλλά αναφέρουν πως για οριστικά συμπεράσματα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Η Ιαπωνία έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος τού πληθυσμού της και χρησιμοποιεί ευρέως μάσκα -πολύ πριν από την πανδημία. Ωστόσο, παρότι το ίδιο ισχύει και στη γειτονική Νότια Κορέα, εκεί καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων και αριθμός - ρεκόρ βαριά νοσούντων.
«Προφανώς, ο εμβολιασμός, οι μάσκες και η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελούν παράγοντα, ωστόσο, από μόνοι τους αυτοί οι παράγοντες δεν το ερμηνεύουν, ιδίως σε σύγκριση με τη Νότια Κορέα. Είναι ακόμη ασαφές το αν υπάρχει ο παράγοντας Χ για τους Ιάπωνες ή τους λαούς της ανατολικής Ασίας, αλλά η διαπίστωση αυτού ελπίζουμε πως θα μας βοηθήσει στο να κατανοήσουμε και να ελέγχουμε τον ιό» λέει ο Γιαμαμότο.
Τον περασμένο μήνα, ο απολογισμός των ημερήσιων κρουσμάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κυμαινόταν μεταξύ 60 έως το πολύ 200, σε μια χώρα 127 εκατομμυρίων ψυχών. Τις περισσότερες ημέρες δε, από τις αρχές Νοεμβρίου καταγράφονται λιγότεροι από πέντε θάνατοι ημερησίως.
Με πληροφορίες από Washington Post