Για πρώτη φορά, το Ευρωκοινοβούλιο, με ευρεία πλειοψηφία, υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά και στήριξη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά και 53 αποχή.
Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει του προσεχούς Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ στις 11 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας.
Από την πρώτη στιγμή, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ έχει ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες σθεναρά υπερασπίζονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας κατ' επανάληψη συγκεκριμένες αποφάσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη στα δύο κράτη μέλη της ΕΕ.
Πράσινοι: Δεν επιτρέπεται να κάνουμε πίσω στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας
«Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν επιτρέπεται να διασπαστούμε και πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε μία κοινή θέση που είναι σαφώς στο πλευρό των κρατών-μελών, της Κύπρου και της Ελλάδας, και καθώς οι έως τώρα προσπάθειες διεξαγωγής διαλόγου με την Τουρκία και επίτευξης προόδου επιτόπου έχουν αποτύχει, δεν επιτρέπεται πλέον να κάνουμε πίσω από οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας», τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τόμας Βάιτς.
Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, «μετά τις παράνομες εξορύξεις φυσικού αερίου σε ελληνικές και κυπριακές περιοχές της Μεσογείου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τα Βαρώσια στην κυπριακή περίκλειστη ζώνη και για τους Πράσινους είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπεται αλλαγή του καθεστώτος, πολύ δε περισσότερο παράνομες καταλήψεις».
Και συνεχίζει: «Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η ειρηνική συνύπαρξη όλων των τμημάτων του πληθυσμού στο κοινό κράτος-μέλος της ΕΕ, την Κύπρο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί την κλιμάκωση, θέλοντας να αποπροσανατολίσει από τα εσωτερικά του προβλήματα».
«Η αλλαγή του status quo που ζητά ο Ερντογάν στα Βαρώσια, ενάντια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι περισσότερο από ανησυχητική», προειδοποιεί ο Τόμας Βάιτς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ