Το Facebook διέγραψε «δίκτυο παραπληροφόρησης» που συνδεόταν με την οικογένεια Μπολσονάρου

Το Facebook διέγραψε «δίκτυο παραπληροφόρησης» που συνδεόταν με την οικογένεια Μπολσονάρου Facebook Twitter
0

Το Facebook ανακοίνωσε ότι διέγραψε ένα δίκτυο λογαριασμών που, όπως υποστηρίζει, χρησιμοποιούνταν από υπαλλήλους του Ζαΐχ Μπολσονάρου και των δύο γιων του για να διαδώσουν διχαστικά πολιτικά μηνύματα.

Η εταιρεία εξήγησε ότι παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί για να συγκαλυφθεί η ταυτότητα των χρηστών, διαπίστωσε ότι οι λογαριασμοί σχετίζονταν με υπαλλήλους δύο Βραζιλιάνων βουλευτών, του προέδρου και των γιων του, του βουλευτή Εντουάρντο και του γερουσιαστή Φλάβιο Μπολσονάρου.

Ο Ναθάνιελ Γκλάιτσερ, ο επικεφαλής της πολιτικής κυβερνοασφάλειας της Facebook Inc είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί χειρίζονταν τους λογαριασμούς. Αυτό που μπορούμε να αποδείξουμε είναι ότι υπάλληλοι αυτών των γραφείων εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συμπεριφορές στην πλατφόρμα μας», είπε στο πρακτορείο Reuters.

Το Facebook κατέβασε επίσης άλλα τρία δίκτυα παραπληροφόρησης, το ένα εκ των οποίων αποδίδεται στον Ρότζερ Στόουν, επί χρόνια στενό φίλο και σύμβουλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το γραφείο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα αυτό.

Οι καταγγελίες του Facebook εντείνουν την οξυμένη πολιτική κρίση στη Βραζιλία, όπου οι γιοι και οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου κατηγορούνται ότι συντονίζουν μια διαδικτυακή εκστρατεία για να δυσφημίσουν τους αντιπάλους του προέδρου. Οι κατηγορίες αυτές ερευνώνται τόσο από το Κογκρέσο όσο και από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Τον Μάιο αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε σπίτια και γραφεία συμμάχων του Μπολσονάρου. Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι η έρευνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι αντισυνταγματική.

Ο Γκλάιτσερ είπε ότι η ομάδα του εντόπισε και διέγραψε περισσότερους από 80 λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram, στο πλαίσιο αυτού του βραζιλιάνικου δικτύου. Οι λογαριασμοί είχαν συνολικά 1,8 εκατομμύριο «ακολούθους» και ορισμένοι χρονολογούνταν από το 2018. Ερευνητές του Εργαστηρίου Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας του Atlantic Council, οι οποίοι ανέλυσαν επί μία εβδομάδα τη δραστηριότητα που εντόπισε το Facebook, είπαν ότι βρήκαν πέντε νυν και πρώην υπαλλήλους πολιτικών προσώπων που διαχειρίζονταν τους λογαριασμούς. Ορισμένοι από αυτούς τους λογαριασμούς εμφανίζονταν παραπλανητικά ως μέσα ενημέρωσης και διέδιδαν κομματικές απόψεις, στηρίζοντας τον Μπολσονάρου, είπε η ερευνήτρια Λουίζα Μπαντέιρα. Οι στόχοι τους ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πρώην υπουργοί και μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας.

Πρόσφατα, οι ίδιοι λογαριασμοί επαναλάμβαναν τους ισχυρισμούς του Μπολσονάρου ότι ο κίνδυνος από την πανδημία του νέου κορονοϊού έχει μεγαλοποιηθεί.

«Ξέραμε για πολύ καιρό πως όταν κάποιοι διαφωνούν με τον Μπολσονάρου στοχοθετούνται από αυτόν τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση για να τους γελοιοποιήσει και να τους δυσφημίσει», είπε. «Γνωρίζοντας τώρα ότι ένα μέρος αυτών των επιθέσεων προέρχονται από ανθρώπους που συνδέονται άμεσα με την οικογένεια Μπολσονάρου, αυτό εξηγεί πολλά», κατέληξε η Μπαντέιρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM