Οι μαζικές διαμαρτυρίες που συνεχίζουν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας ξεκίνησαν από μια σπίθα: Τα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει ένα από τα τελευταία πάρκα που απέμειναν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε εμπορικό κέντρο. Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών άλλων χωρών και τις δηλώσεις στήριξης από διεθνείς προσωπικότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει επιβεβαιωθεί ότι πλέον έχει περιοριστεί η πρόσβαση σε αυτά, τόσο μέσα από την Κωνσταντινούπολη αλλά και άλλα μέρη της χώρας.
Σκηνές βίας από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης που δείχνουν την αστυνομική βία, με ανθρώπους να δέχονται ριπές από κανόνια νερού και δακρυγόνα, έκαναν μέσω των κοινωνικών δικτύων τον γύρο του κόσμου. Όπως αναφέρει το τεχνολογικό σάιτ TechCrunch, σύμφωνα με πηγές του από την τεχνολογική κοινότητα, γύρω στο 99% του Facebook δεν φορτώνει όταν επιχειρηθεί πρόσβαση από την Κωνσταντινούπολη. «Έχουν περιορίσει το bandwith στο ελάχιστο, έτσι επίσημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει μπλοκαριστεί, αλλά δεν φορτώνει πλέον. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τις ταχύτητες μέσω του TTNET, που είναι το ISP που ελέγχει», δήλωσε ένας πολίτης που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, φοβούμενος τα αντίποινα από την κυβέρνηση.
Από άλλη πηγή το ΤechCrunch μαθαίνει ότι το 3G έχει μπλοκαριστεί: «Είχαμε πρόβλημα στη σύνδεση, ίσως λόγω του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που επιχειρούσαν να συνδεθούν». Αυτό όμως συνέβη ενώ ταυτόχρονα υπήρχε μια κλιμάκωση των επεισοδίων. Αργότερα όμως, όταν η αστυνομία αποσύρθηκε από την περιοχή και η βιαιότητα των επεισοδίων μειώθηκε, η πρόσβαση στο Facebook και Twitter επανήλθε».
Ένας εκπρόσωπος του Facebook αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις για το θέμα της Τουρκίας, το κοινωνικό δίκτυο όμως εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το Ίντερνετ προσφέρει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο την δυνατότητα να συνδεθούν, να μάθουν και να μοιραστούν πράγματα. Είναι απαραίτητο για την επικοινωνία -αλλά και για το εμπόριο- και η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε αυτό για εκατομμύρια κόσμου, είναι ένα θέμα που πρέπει να προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα».
Διεθνή /
σχόλια