Καταδικάστηκαν αστυνομικοί στις Φιλιππίνες για τη διπλή δολοφονία, πατέρα και γιου κατά τις επιδρομές που διέτασσε ο πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε.
Δικαστήριο της Μανίλας έκρινε σήμερα τέσσερις αστυνομικούς ένοχους για εξωδικαστικές εκτελέσεις το 2016 στο πλαίσιο μιας επιχείρησης κατά των ναρκωτικών απ' αυτές που διέτασσε ο πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε ποινές έως δέκα χρόνια κάθειρξης για το θάνατο ενός πατέρα και του γιου του στη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στη Μανίλα, σύμφωνα με την ετυμηγορία αυτή, μία από τις πρώτες που αφορούν εκείνη την περίοδο.
Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, τα θύματα δεν είχαν καμιά σχέση με το εμπόριο ναρκωτικών και δεν έφεραν όπλα όταν σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής, στην οποία είχαν συμμετάσσει πάνω από δέκα αστυνομικοί.
Η υπεράσπιση, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν ευρισκόμενοι σε νόμιμη άμυνα. Οι τέσσερις αστυνομικοί διώκονταν για απλές ανθρωποκτονίες εξ αμελείας και όχι για φόνους.
Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών που είχε εξαπολύσει το 2016 ο Ντουτέρτε. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) άρχισε έρευνα για την εκστρατεία αυτή, καθώς ενδέχεται, σύμφωνα με το εν λόγω δικαστήριο, να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Τον Ιούνιο 2020, έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε καταγγείλει το γεγονός ότι η αστυνομία είχε ενθαρρυνθεί, στο πιο υψηλό επίπεδο, να σκοτώνει με συνοπτικές διαδικασίες υπόπτους για εμπόριο ναρκωτικών.
Στα μέσα Απριλίου, ο πρόεδρος Φερντινάντ Μάρκος, ο οποίος το 2022 διαδέχθηκε τον Ντουτέρτε, είχε προειδοποιήσει πως αποκλείει το ενδεχόμενο να παραδώσει τον προκάτοχό του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Οι Φιλιππίνες αποχώρησαν από το δικαστήριο αυτό το 2019.
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατά των ναρκωτικών που πραγματοποιήθηκαν επί της προεδρίας Ντουτέρτε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις Φιλιππίνες. Ωστόσο οι εισαγγελείς του ΔΠΔ υπολογίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 12.000 και 30.000.
Πριν απ' αυτή την ετυμηγορία, μόνο άλλοι πέντε αστυνομικοί είχαν καταδικασθεί για εξωδικαστικές εκτελέσεις, στο πλαίσιο δύο διαφορετικών διαδικασιών
Σύμφωνα με δικηγόρους, οι περισσότερες οικογένειες διστάζουν να προχωρήσουν σε διώξεις, καθώς δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται και κυρίως από φόβο για αντίποινα.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ